Проверка установи двоен стандарт в храните за българския и за западните пазари

Фотограф: Анелия Николова
Сравнителният анализ на качеството на храните беше провокиран от изнесени данни на потребителски организации в други източноевропейски страни за наличие на разлики в качеството на хранителни продукти, произведени от един и същ производител и предлагани на различни пазари.
Изследвани са 31 продукта
Направени са лабораторни сравнителни изследвания на 31 продукта в пет категории (месни, млечни, шоколадови изделия, безалкохолни напитки и плодови сокове, храни за бебета и деца), закупени от една и съща търговска верига в Австрия, Германия и България.
Седем от проверените продукти са с различно съдържание на съставките (изписано върху опаковките) за българския и за западните пазари, съобщи Румен Порожанов. По думите му органолептичното изследване (вкус, консистенция и др.) показва определени разлики в три продукта. Физико-химичният анализ обаче отчита незначителни отклонения в рамките на допустимото, съобщи още земеделският министър. Той отказа да посочи конкретни марки, а по-късно от пресцентъра на министерството изпратиха допълнително информация за конкретни резултати от анализа, но отново без да посочат брандове. По този начин гражданите нямат точна информация при кои продукти качеството е различно и при желание да не ги купуват.
Целият текст е тук