Пазари

Високи запаси и ниски цени застрашават зърнения пазар

Добромир Лазаров 19 април 2017, 10:36

Пренасищането на глобалния пазар на пшеница и царевица в резултат на добрите реколти през последните години и рекордно ниските цени на културите може да доведе до фалит на редица малки и средни зърнопроизводители.

Според Американския департамент по земеделие (USDA) общите световни запаси от царевица, пшеница, ориз и соя ще достигнат 671.1 млн. тона, количество достатъчно да задоволи нуждите на Китай за цяла година. Тези рекордни добиви в комбинация с най-ниската цена на зърнените култури от 2012 г. са причината много зърнопроизводители да увеличават значително своите зърнени запаси, надявайки се на повишение в цените. Ако тази серия от "добри" години продължи през 2017 и 2018 г., това би застрашило редица зърнопроизводители от фалит, принуждавайки ги да работят на загуба.

Бизнес без печалба

"Давим се в царевица", заявява Карл Фокс, дългогодишен производител на царевица от щата Айова в САЩ, в интервю за Reuters.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK