Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Пазарът търси заместител на скъпата ванилия

Автор: Йоан Запрянов 15 февруари 2017

Цената на ваниловите зърна гони исторически рекорд

Компаниите за подправки все по-усилено търсят естествен вкусов заместител на ванилията. Причината е една - ванилията вече е прекалено скъпа, като цената на ваниловите зърна се доближава до исторически рекорд. През последните две години тя се е покачила тройно и в момента е близо 450 долара за килограм, пише Financial Times. Веригите по доставката са станали още по-дълги и най-засегната е Мадагаскар, която е най-големият производител в света. Това крие и допълнителни проблеми за производителите на храни, които все повече залагат на натурални и органични храни, подкрепени със солидни рекламни кампании в тази насока.

"Няма почти никой, който да може да си позволи натурална ванилия. Затова компаниите ни пращат проби от техните опити да пресъздадат ваниловия вкус", казва Дафна Хавкин-Френкел от Bakto Flavours, която консултира фирмите за хранителни продукти за вкусове и съставките, които ползват.

Натиск за натуралност

Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти. Дори големите в сектора като Nestle и Hеrshey обявиха планове да променят някои от най-известните си рецепти, като заменят синтетичните овкусители с натурални. Именно тези планове на големите в сектора са една от основните причини за вдигането на цената на ванилията, което пък се отразява най-вече на по-малките компании.

Още по темата тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София