Пазари

Лошото време изстреля цените на зехтина

Капитал 15 февруари 2017, 10:11

Първо се появи недостиг на тиквички и патладжан, след това салатите айсберг изчезнаха от щандовете в редица европейски супермаркети. Сега ефектите от лошото време в най-големите производители - Испания и Италия, се пренасят и на пазара на зехтин, съобщава Bloomberg. Цената на студено пресования зехтин в Италия е нараснала с почти една трета от октомври досега и е достигнала 5.75 евро за килограм, докато в Испания разходите за производството му са нараснали с 10%, според данните International Olive Council в Мадрид. Очакванията на британската Mintec са за още по-големи печалби.

Най-голям негативен ефект

Ефектът от поскъпването се усети най-много във Великобритания. Благодарение на Brexit, довел до срива на паунда, цената на зехтина на Острова достигна най-високото си ниво от 7 години. Дори известният готвач Джейми Оливър обяви, че ще затвори шест от своите италиански ресторанта в страната след обезценяването на местната валута и повишението на разходите.

"Зехтинът е скъп и в голяма степен това зависи от природата", казва Оливър. И допълва, че истински добрите продукти си струват всяко пени.

Още по темата тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK