Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Лошото време изстреля цените на зехтина

Автор: Капитал 15 февруари 2017

Очаква се глобалното производство да намалее с 8% през тази година

Фотограф: Юлия Лазарова

Първо се появи недостиг на тиквички и патладжан, след това салатите айсберг изчезнаха от щандовете в редица европейски супермаркети. Сега ефектите от лошото време в най-големите производители - Испания и Италия, се пренасят и на пазара на зехтин, съобщава Bloomberg. Цената на студено пресования зехтин в Италия е нараснала с почти една трета от октомври досега и е достигнала 5.75 евро за килограм, докато в Испания разходите за производството му са нараснали с 10%, според данните International Olive Council в Мадрид. Очакванията на британската Mintec са за още по-големи печалби.

Най-голям негативен ефект

Ефектът от поскъпването се усети най-много във Великобритания. Благодарение на Brexit, довел до срива на паунда, цената на зехтина на Острова достигна най-високото си ниво от 7 години. Дори известният готвач Джейми Оливър обяви, че ще затвори шест от своите италиански ресторанта в страната след обезценяването на местната валута и повишението на разходите.

"Зехтинът е скъп и в голяма степен това зависи от природата", казва Оливър. И допълва, че истински добрите продукти си струват всяко пени.

Още по темата тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София