България

Парите ваши, схемите наши

Калина Горанова 24 май 2020, 10:00

Държавният капитализъм, който се разгърна по време на третото правителство на Бойко Борисов, достигна (засега) апогея си с проекта за създаването на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" - ДП ДПК.

Публиката чу два аргумента за грубото и бързо нахлуване на този пазар:

  • цената на горивата - тя не е паднала достатъчно по време на корона кризата и имало големи разлики в цените по бензиностанциите при различните търговци (не е ясно защо това е нещо лошо);
  • недостига на складове за горива.
Ако държавата се беше ограничила само до опит да промени системата за пазене на резерви от горива - което е скъпо и сложно начинание, това най-вероятно не би предизвикало толкова негативни емоции и очаквания. Тя обаче реши да излезе с нещо много по-мащабно.

Обявяването на ДПК с нейните 100 бензиностанции се падна на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Въпреки че от КЗК сме получавали извода, че конкуренцията работи и няма нарушение на антимонополното законодателство, държавата планира да влезе на пазара и да предложи "действителната цена", обясни Горанов.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK