С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Липсващите лекарства на кризата

Автор: Десислава Николова 10 май 2020

Преди и по време на извънредното положение е имало проблем с производството и доставките на общо 125 лекарства

Shutterstock

Споменаването на опасността от недостиг на лекарства по телевизията беше достатъчно за прокуратурата да повдигне обвинение на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Недостигът на лекарства по производствени и маркетингови причини обаче е всекидневие във фармацевтичния сектор. "Капитал" получи отговори от Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) по Закона за достъп до обществена информация, според които през периода от 1 февруари до 15 април тази година от пазара са липсвали временно или постоянно общо 125 лекарствени позиции. Отделно от това Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) съобщи, че по време на кризата от 13 март до 5 май са получили на горещата си телефонна линия за пациенти общо 105 сигнала за липсващи лекарства.

Преди малко повече от седмица здравният министър издаде и заповед за забрана на износа, за да предотврати кризисна ситуация на недостиг на 46 лекарства.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.