България

Над 80 сигнала за липсващи лекарства през последния месец

Десислава Николова 29 април 2020, 10:05

Общо 82 сигнала за липсващи лекарства или за недостиг на медикаменти са подали пациентите на горещата телефонна линия през периода от 13 март до 27 април, съобщиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия.

Асоциацията предлага в нормативната уредба да бъде одобрена промяна, която да позволи на пациентите да могат да се снабдяват с дефицитни лекарства.

Лекарствата за коронавирус

Такъв пример през последните месеци са лекарства за ревматоиден артрит и лупус. От началото на епидемията те се ползват за лечение на коронавирусна инфекция. Тъй като тези лекарства не са регистрирани в България или пък вносът им е спрян поради производствени проблеми, пациентите ги купуваха от съседните държави. Сега обаче са изправени пред двоен проблем - не могат да пътуват, за да се снабдят с продукта, а дори и да успеят да стигнат през граница, лекарството е изчерпано, защото се ползва при COVID-19.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK