България

Професия: Парфюмерист

Мара Георгиева 28 април 2020, 09:46

Наричат парфюма магия, а хората, които създават аромати - магьосници. Професията на парфюмериста обаче не е сред най-разпространените в България.

Тези, които притежават таланта да различават хиляди нюанси в ароматите и са превърнали това свое умение в професионално занимание, вече са твърде малко след оттеглянето от активна дейност на по-възрастните български парфюмерийни "носове".

Но професията е перспективна - козметичната индустрия в страната изпитва недостиг (не само) на парфюмеристи. Обучение за парфюмерист в България не се предлага. В Университета по хранителни технологии има специалност "Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката", където се подготвят инженер-технолози. Но ако искат да работят като парфюмеристи, завършилите я трябва след това да бъдат профилирано обучени, както и да запишат допълнителна магистратура. Това обаче също не е достатъчно.

Най-важен е талантът - изостреното обоняние, което позволява на човека-нос да различава и запомня съставките на уханието, да определя и отделя нотките на аромата. Нужни са и умения за органолептичен анализ, както и познаването на хилядите натурално-ароматични продукти и синтетично-ароматични вещества, използвани във всекидневната дейност.

Уменията на парфюмериста отчасти могат да се сравнят с таланта на сомелиерите, казва изпълнителният директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" Гергана Андреева. Според нея, ако искат да имат парфюмеристи в компанията си, собствениците на козметични фирми в страната трябва да предложат адекватна работна позиция и професионално развитие на младите таланти, както и високо заплащане, което парфюмеристите обяснимо очакват.

Визитка

Диана Нешева е завършила "Технология на етеричните масла, растителните мазнини, парфюмерия и козметика" във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив (сега Университет по хранителни технологии). От 1974 г. работи в "Българска роза" - Карлово. Печелила е конкурс за научен сътрудник в Университета по хранителни технологии, специализирала е в Германия.


Моята професия

Всяка професия има и хубави страни, има и лоши страни. Професията на парфюмериста е доста интересна и в същото време е много отговорна. Интересна - защото се докосваш до хиляди аромати и комбинация от аромати, които природата е сътворила, и отговорна - защото от парфюмериста зависи успеха на един козметичен продукт, на един парфюмериен продукт, на един продукт на битовата химия. С удоволствие ще препоръчам на млад специалист да стане парфюмерист, защото сега не можем да си представим живота без козметика, без парфюмерия и тази професия има бъдеще.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK