България

НСИ поправи данните за вноса за 2019 г. с близо 4 млрд. лв. нагоре

Николай Стоянов 13 март 2020, 10:00

Националният статистически институт очаквано коригира нагоре данните си за вноса за миналата година, след като стана ясно, че има огромно разминаване заради нов начин на митническо отчитане на борсови стоки и най-вече на горивата. Новото число е 65.1 млрд. лв., което е с почти 4 млрд. лв. повече от първоначално обявените данни преди месец. Голяма част от корекцията се дължи на търговията с Русия и Египет. Ревизия нагоре има и при данните за износа, но тя е по-скромна - с около 400 млн. лв. до 58.4 млрд. лв.

Така финално чувствително се променят показателите както за годишните ръстове, така и за търговския дефицит, който се удвоява до 6.7 млрд. лв. Темата с нереалистичните данни за външната търговия беше повдигната от депутата от ДПС Румен Гечев, който видя в тях умишлено манипулиране, за да се отчете по-висок растеж. От НСИ отхвърлиха тези обвинения, като обясниха, че БВП се смята по няколко различни начина и на база различни данни и затова и забавеното отчитане на вноса не е имало такова голямо влияние. Впоследствие институтът ревизира леко надолу експресните си оценки за растежа за всички тримесечия на 2019 г., като общо за годината той достигна 3.4% - далеч над спряганите от Гечев нива около 1%.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK