България

Птичи грип е открит във ферма за патици в Раковски

Деница Ватева 18 февруари 2020, 10:36

Агенцията по храните е открила случай на птичи грип във ферма в Раковски, в която се отглеждат близо 6 хил. патици-мюлари. Те се ползват традиционно за производството на патешки дроб - сектор, в който България е в топ 3 по износ в света с приходи между 120 и 160 млн. лв. годишно. В опасна близост до огнището са още почти 50 ферми с общо над 430 хил. патици и кокошки, за които предстои да бъдат наложени и ограничения. Това става ясно от информация на институцията, публикувана в понеделник.

Заболяването, което е от неопасния за хората щам H5N8, е икономически най-значимото за този сектор и от началото на годината нанесе щети в шест държави от Източна Европа. В момента кризата е най-сериозна в Полша, където за месец и половина бяха унищожени над 40 хил. птици, а рискът за ново разпространение се увеличава заради предстоящата миграция на птиците през пролетния сезон.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK