С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Автор: Мария Иванова 20 януари 2020

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Фотограф: Цветелина Белутова

Малко и малки. Последната година сделките по сливания и придобивания (M&A) на българския пазар са супер скромни и като брой, и като стойност (с едно телеком изключение). След относително силната 2017 г., когато транзакциите с имоти достигнаха невиждани обеми, а сделката за ОББ постави нов рекорд за банково прехвърляне, 2018 г. донесе сравнително успокоение на пазара, а изминалата 2019 г. показа почти повсеместен слаб интерес сред инвеститорите.

Сделките в България през миналата година са около 30 при 70-80 обичайно, показва базата на "Капитал". Огромната част доста малки. Чужди инвеститори почти липсват, а основно се сменят собственици на хотели, като и старите, и новите са местни играчи.

Големите: телеком и телевизии

За поредна година големите сделки в страната се броят на пръстите на едната ръка, а тенденцията купувачите да са регионални или местни играчи се запазва. След като през 2018 г. най-богатият чех Петр Келнер придоби бизнеса на оттеглящия се норвежки телеком Telenor в региона и беше спрян от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в опита си да купи и "Нова тв", през 2019 г. медийните му амбиции се увенчаха с успех и фондът му PPF се договори да купи бизнеса на американската компания CME, която обединява българската bTV и едни от най-големите телевизии в Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазар за над 150 милиона лева Продажбите на храни за домашни любимци са с двуцифрен ръст през последните години
Алекс Брату: Планираме да имаме 50 магазина на JYSK в България Мениджърът на датската мебелна верига за Румъния и България пред "Капитал"