България

НАП: Почти 230 хил. касови апарата вече работят според новата наредба

Вера Денизова 26 юни 2019, 10:00

Почти всички малки търговци са сменили касовите си апарати дни преди да изтече крайният срок, който за нерегистрираните по ДДС фирми е 30 юни. Това твърдят от НАП на база данните за броя фискалните устройства, които вече издават касови бележки с QR-код и подават информация за всяка извършена продажба на всеки пет минути.

Новите изисквания към търговците бяха приети през есента на миналата година с цел да се ограничи сивият сектор, като според НАП от укриване на обороти фискът губи годишно около 330 млн. лв. Промените засягат стотици хиляди фирми, които получават кешови или картови плащания. Те имат различни срокове, за да отговорят на новите изисквания на НАП, като до 30 септември е графикът за дружествата, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО). При тях се очакват и най-големите трудности, тъй като наредбата беше написана неясно, а срещите по уточняването на спорните моменти между бизнес, НАП и Министерството на финансите продължават.

Малките фирми са готови

Към 20 юни по новите изисквания на Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати) работят почти 230 хиляди касови апарата. Толкова по данни на НАП са и фирмите, които не са регистрирани по ДДС. Не е ясно каква част от тях обаче ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), което би ги отложило за края на септември, когато би трябвало да се включат и големите търговци.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK