България

Държавата пося биохаос

Мара Георгиева, Деница Ватева 08 април 2019, 13:12

Пазарът на биопродукти в ЕС е над 30 млрд. евро и расте постоянно. В България секторът също цъфти: за десет години търговците и производителите в биосектора са се увеличили над 35 пъти, обработваемите по биологичен начин земи растат от малко над 30 хил. дка до над 880 хил. дка, което е създало пазар за между 200 и 300 млн. лв. годишно.

Отвъд числата обаче българското биопроизводство се блъска в проблеми. Първо, одити показаха, че в България години наред контролът е бил слаб. Вероятно като противодействие земеделското министерство започна хаотични действия: прекрати лицензите на две от общо 17 сертифициращи компании, но го направи със съмнителни аргументи, а преди това прие спорна наредба. И тъй като стрелбата е срещу едни от големите компании с много клиенти, съмненията в сектора са, че ведомството всъщност иска да пренареди пазара.

Слаб контрол

Производителите на биопродуктите по европейските правила се проверяват от сертифициращи компании, които трябва да гарантират, че продукцията се произвежда по правилата. Миналата година Сметната палата излезе с почти безпрецедентен доклад, в който се казва, че има съществени пропуски в контрола на сектора: от това, че не са извършвани никакви проверки в заведения с биохрани и онлайн търговия, до това, че са издавани разрешителни на сертифициращи компании без утвърдени правила и без да е ясно въобще дали отговорят на евроизискванията. Палатата дори излезе със заключение, че проверени на място биофермери са се стремели единствено да получат субсидия, а не да развиват такова производство, тъй като за отглежданите от тях растения не са полагани грижи.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK