С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Възможностите за еврофинансиране във винаро-лозарския сектор се увеличават

Автор: Деница Ватева 19 декември 2018

Ще бъдат отделени 134 млн. евро, като ще компенсират и стопани, подменящи насаждения, за периода, в който нямат приходи

Фотограф: Юлия Лазарова

Да бъдат въведени обезщетения за лозарските стопанства, които подменят или преструктурират лозите си, в периода, в който нямат доход от новите насаждения. Тази промяна е залегнала в проектонаредба на земеделското министерство, с която се променят условията за финансиране по новата лозаро-винарска програма, която започва от 2019 г.

Програмата, която бе публикувана през март, ще бъде за срок от 4 години, като общият й бюджет ще достигне близо 134 млн. евро. Средствата ще се отпускат за преструктуриране на лози, инвестиции във винарски предприятия, застраховки на реколта и промоция на вина в чужбина.

Нови допълнения

Земеделските стопани, които извършват дейности по схемата "Преструктуриране и конверсия на лозя" от бъдещата лозаро-винарска програма за периода 2019-2013 г., ще могат да получават обезщетения за загуба на доходи в периода, в който новонасадените лози на мястото на изкоренените не осигуряват реколта. Тази нова възможност е заложена в проект за промени в наредбата за условията за финансиране по програмата, която бе обнародвана само преди малко повече от месец в Държавен вестник. В случаите, когато те са променили местонахождението на лозите, се предвижда възможност или получаване на обезщетение, или получаване на разрешение за едновременно отглеждане на стари и нови лози, се вижда още от текста.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София