С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

ДДС на ваучерите за храна: промяна за операторите, но не и за работодателите

Автор: Вера Денизова 09 октомври 2018

Данъкът ще се плаща още в началото на веригата заради евродиректива

Фотограф: Цветелина Белутова

ДДС режимът за ваучерите за храна ще се промени от следващата година, но това няма да се отрази на работодателите и на хората, които ги получават като социална придобивка. Това коментираха данъчни консултанти пред "Капитал". Промяната засяга най-вече фирмите - оператори на ваучери, които ще трябва да начисляват косвения данък още във фактурата, с която ги предоставят на работодателите. Досега чисто счетоводно ДДС се начисляваше и внасяше от магазините, които ги приемат като разплащателно средство.

Промяната е разписана в пакета изменения на данъчните закони за следващата година, които бяха публикувани на сайта на финансовото ведомство преди месец. В мотивите към проекта се посочва, че влиза в сила нова евродиректива за ваучерите. Тя, грубо казано, изисква, ако ваучерите са за конкретна цел, ДДС да бъде определен още в началото.

В момента фирмите имат право да изплащат до 60 лв. месечно от заплатите на служителите под формата на ваучери, като за 2018 г. квотата, одобрена в държавния бюджет, е на стойност 320 млн. лв., което означава, че данъчното облекчение се ползва от около 450 хил. служители. Този вид ваучери са освободени от данъци и осигуровки, но не и от ДДС.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София