България

Нивото на стокооборота между България и Русия трябва да се възстанови отпреди налагането на санкциите, според търговския представител Илингин

Регал 15 ноември 2016, 16:38

Търговският представител на Руската федерация в България Игор Илингин заяви в Добрич, че трябва да се възстанови нивото на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни отпреди налагането на санкциите срещу Русия, съобщи БТА.

Стокобменът между двете държави през 2013 година достигна 7 милиарда долара, през 2015-а спадна до 3 милиарда долара, а през тази година закръгля около 2.5-2.7 милиарда долара, посочи търговският представител, цитиран от БТА.

Илингин коментира, че има очаквания санкциите да бъдат вдигнати, като добави, че това може да стане догодина или след година и е въпрос на политическо решение. Според него с оглед на перспективата българските предприемачи трябва да се запознаят с новата електронна система в Русия за сертификация на продукцията, която възнамеряват да изнасят. В България ще дойде и делегация от руски експерти, които ще направят оценка на продукцията за износ.

Българските стоки са известни в Русия с доброто си качество, така че не са необходими допълнителни средства за маркетинг и реклама, каза търговският представител, цитиран от БТА. Той поясни, че около една трета от българския износ за Русия са машини, също толкова са козметичните и фармацевтичните продукти, а останалото са произведения на химическата промишленост, мебели, дрехи и други.

Игор Илингин заяви, че трябва да се намерят и нови възможности за сътрудничество като посочи, че селското стопанство е едно от най-приоритетните направления. Можем да организираме съвместни производства като български плодове и зеленчуци се изнасят в Русия, където да се преработват в консерви, каза търговският представител.

Игор Илингин заедно с генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук имаха днес среща в областната управа със зърнопроизводители и други представители на бизнеса в региона, съобщава БТА.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK