България

Кампания в обектите на К-express събира средства за три изчезващи сорта ябълки

Регал 04 април 2016, 14:25

Международната природозащитна организация WWF, неправителствената организация "Приятели на Врачански Балкан" и веригата заведения К-express започнават от днес, 4 април, кампанията "Кулинарните тайни на природата – 3" за набиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове български ябълкови дървета – петровка, айвания и бухавица.

Кампанията ще продължи в периода от 4 до 30 април във всички търговски обекти в страната на българската франчайз верига ресторанти на самообслужване, кулинарни магазини и щандове за бързо хранене с готвена храна К-express.

Средствата ще се събират чрез продажба на ястия по традиционни рецепти от района на природен парк "Врачански Балкан". Ще се предлагат например врачанска лютика с пиле, пържена извара, лютика с боб, мачкани картофи по врачански. За засаждането и развитието на моделна овощна градина със застрашени сортове на територията на природния парк ще отидат 10% от приходите от ястията със специален етикет "Кулинарните тайни на природата".

През последните години както в България, така и в цяла Европа демографски и социални фактори водят до изоставяне на много от традиционните овощни градини, отглеждани в миналото по устойчив начин. Това намалява сортовото разнообразие и ни лишава от ценни видове овошки, представители на специфичен генофонд, обяснява Райна Попова от WWF.

Адресите на търговските обекти на К-express, в които може да се закупят продукти от кампанията, са посочени на www.k-express.bg. На сайта може да се направи и онлайн поръчка за София. Ястията по прецизирани рецепти могат да бъдат намерени в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник и Благоевград – в ресторантите на К-express в Бизнес парк "София" и The Mall, на кулинарните щандове с бранда К-express в "Кауфланд" и Халите.

Инициативата е част от проект "За Балкана и хората", финансиран от правителството на Швейцария чрез фонда за реформи, свързани с гражданското общество.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK