С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Хърватската Orbico планира разширяване на бизнеса, включително в България

Автор: Капитал Daily 01 март 2016
Според източници от пазара групата се готви да придобие една или две конкурентни фирми в страната.

Хърватската Orbico, която притежава най-големия дистрибутор в България, е получила заем от 20 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за планирано разширяване и развитие на бизнеса на групата. Успоредно е взет и кредит за още 20 млн. евро от най-голямата местна банка Zagrebacka Banka (Zaba), която е част от Unicredit Group.

С една част от средствата е финансирано придобиването на 80% дял в полската фирма Distribev - дистрибутор на бира и други алкохолни продукти, обслужваща традиционни и хорека пазари, като по този начин ще засили позициите си на полския пазар. Сделката е при цена 23 млн. долара, съобщава Reuters.

Orbico ще използва останалата част от заема и за развитието на бизнеса на групата в Словения и България, се казва в съобщението. От компанията не обявиха конкретните си планове. Според източници от пазара хърватският дистрибутор се готви да придобие една или две конкурентни фирми в България.

Хърватската група преди дни е договорила и покупка на чешкия дистрибутор на козметика Optimum Distribution и негови дъщерни дружества за спортни стоки срещу цена от 18.5 млн. евро, по данни на консултанта по сделката SK&S.

В съобщението на ЕБВР се казва, че компанията ще може да подкрепи и малки и средни производители в региона, които да започнат да изнасят продуктите си към другите пазари, на които оперира Orbico.

Дружеството "Орбико България" е най-голямата компания в търговията с бързооборотни стоки на едро в страната с приходи от над 400 млн. лв. за 2014 г., печалбата от 7.6 млн. лв. и над 800 служители. Групата стъпва тук през 2006 г., когато е учредено дружеството "Кавен Орбико". През 2014 г. то е преобразувано в "Орбико България". Едноличен собственик на българската компания е хърватската Orbico. Управител на местното дружество е Александрина Маринова, която е и член на борда на директорите на групата.

Още на capital.bg

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед нарасна Националният бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа" пред "Капитал
IKEA разширява центъра си за поръчки в Пловдив Очаква се през втората половина на годината да бъде отворен и търговският обект в Mall Of Sofia