С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Пет златни ритона за български вина на "Винария 2016"

Автор: Регал 25 февруари 2016
Най-оспорвана е била надпреварата в категорията "Сортови и купажни вина от стари реколти", където 17 вина са получили оценки над 90, което е прецедент в историята на конкурса.

"Златен ритон" за първи път получават собствениците на "Санта Мария"

Над 200 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за "Златен ритон" на "Винария 2016", съобщиха от Националната лозаро-винарска камара, организатор на конкурса. По думите им най-оспорвана е била надпреварата в категорията "Сортови и купажни вина от стари реколти", където са представени вина с изключително високо качество. От тях 17 са получили оценки над 90 и са се състезавали за приза "Златен ритон" на финалите. Организаторите определят това като прецедент в историята на конкурса.

В категорията на червените стари вина отличието е дадено на "Каберне Совиньон Еленово", произведено от "Едоардо Миролио", а най-доброто бяло вино от стара реколта, според оценителите, е Santa Maria Chardonnay Barrique на "Санта Мария Уайн Груп". За избата това е първи "Златен ритон".

В категорията "Бели вина от нова реколта" с винения "Оскар" са отличени Rigit Elm Chardonnay на "Винарски съюз", а La Poesie Rose на винарска изба "Синтика" получи ритон в категория "Розета". При червените от нова реколта призът е за "Мерло 2015" на "Вила Ямбол".

В конкурса "Изба на годината", организиран съвместно с Камарата на архитектите в България, престижното отличие бе присъдено на "Меди Валей", която се намира в живописна местност до с. Смочево по пътя за Рилския манастир. Наградата получи технологът и управител на винарската изба Стойчо Стоев.

Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение "Анжелус Естейт", разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба "Бойар" - Поморие.

Според правилника на конкурса награди получават до 30% от вината. Всички вина, оценени за златен медал, се представят в зоната за свободни дегустации в Града на виното в 11-та палата на панаирния комплекс.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.