България

Само 13 проекта ще получат пари от новия прием на лозарската програма

Капитал Daily 10 юли 2015, 09:01

Само 13 кандидати ще получат субсидия за лозя от последния прием на заявления, стана ясно от съобщение на Държавен фонд "Земеделие". Прозорецът за подаване на нови заявления вече е затворен за тази финансова година, а кандидат-лозари се оплакаха от проблеми и този път. По последния прием фонд "Земеделие" е отпуснал 3.2 млн. лв., след като са добавени допълнителни 702 хил. лв. над първоначално планираните. За да подадат заявление за субсидия по мярката "Преструктуриране и конверсия на нови лозя", кандидатите трябва да имат документи от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), с които да докажат, че наистина стопанисват лозя или земя и отговарят на изискванията за финансиране. Те могат да получат пари както за засаждане на лозя, така и за допълнителни инвестиции във вече готово лозе – изграждане на напоителна система например. Мярката е част от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която започна миналата година и ще продължи до края на 2018 г.

Финансирането за тази година е по заявки от кандидати, посочили желание за авансово плащане, обясниха от ДФ "Земеделие". Това означава, че кандидатите трябва да сключат договор с фонда за предоставяне на финансова помощ до края на юли и да подадат заявка за авансово плащане. Заявки се подават 10 дни след сключване на договора, най-късно до 31 юли. С това лозарите могат да получат до 80% финансова помощ за инвестицията си, ако проектът им е започнат, уточняват от разплащателния фонд.

Макар този път за приема да беше съобщено две седмици по-рано, кандидат-лозари се оплакаха, че отново има проблеми и някои от тях не са успели да подадат документи. Причината е, че ИАЛВ не е успяла да издаде удостоверенията им, преди фондът да е затворил приема заради изчерпан бюджет. От обясненията на ИАЛВ това се потвърди, но по думите на главния секретар Георги Динев няма как да се обработват по-бързо документите. Той отрече да е имало специално отношение към кандидати, и обясни, че са се опитали да издадат удостоверенията възможно най-бързо, дори се налагало служителите им да работят до 10 часа вечерта, за да обработят всичко. Проверките включват и разглеждане на терена, за който се иска субсидия, а Динев каза, че удостоверения са издавани много преди крайния срок, заложен в закона. Той е 30 дни, но ИАЛВ са се старали да са много по-бързи.

Още на capital.bg

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK