Регистрация

Visa: 2015 ще е годината на мобилните плащания за Европа

Автор: Регал 16 април 2015 , 2 коментара

Очакваме 2015 да е годината на мобилните плащания за Европа. Има необходимите технологии, потребителско търсене и нагласи на големите играчи.Това каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България на среща на тема "Бъдещето на дигиталните разплащания" в четвъртък .

В България инфраструктурата за мобилните разплащания е в процес на изграждане и това се случва съвместно с банките, добави тя. За да премине плащането през мобилен телефон е нужно устройствата да приемат такова плащане. От 80 000 терминала в страната на този етап около 20 000 приемат безконтактни плащания, което е основата за мобилните плащания. После ще е необходимо да се избере технология между няколко варианта. Работи се и по регулация за мобилните плащания.

"Трябват милиони левове за целта, а това са инвестиции, чиято възвращаемост няма да е в близко бъдеще", каза Александър Георгиев, председател на борда на Visa и директор "ритейл банкиране" в ОББ. Банките съвместно с Visa Европа работят за приложение, което да е валидно за целия пазар. За потръгнат мобилните разплащания е нужна критична маса от клиенти и критична маса от устройства, добави Георгиев. Основната пречка за възприемането на безконтактните плащания от клиентите са опасенията им за сигурността.

Безконтактните плащания се развиват бурно в Европа, стана ясно на срещата. През миналата година броят на безконтактните терминали достига 2.4 млн., месечният им оборот е 1.4 млрд. евро, а безконтактните карти - 123 млн. В това отношение голям скок правят Полша, Чехия и Словакия.

Според плановете на Visa Европа безконтактните разплащания трябва да бъдат приети навсякъде най-късно до 2020 г. Те проправят пътя на мобилните разплащания. Очаква се в същата година над 50% от трансакциите с Visa да са направени чрез мобилни устройства. Услугата Visa Direct – изпращане на пари от мобилен телефон до мобилен номер, е в процес на разработка в 13 европейски държави, сред които и България. Услугата е въведена за първи път от 2013 г. последователно във Великобритания и Ирландия. Всяка седмица ставаме част от мобилни програми и партньорства на нашите пазари, родени от потребителското търсене, каза Красимира Райчева.

Безконтактните разплащания и в България също нарастват. През 2014 г. ръстът на оборота им е 79%, а на трансакциите – 31%. Предлагат ги супермаркети, телекомуникационни оператори, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кина и аптеки.


Токенизацията и сигурността
Visa Европа обяви, че планира да внедри услугата токенизация, специално пригодена за нуждите на европейския пазар. Технологията ще бъде в сърцето на новите решения за мобилни разплащания и е определяна като един от най-добрите налични методи за защита на личните данни и превенция на измамите. Новата услуга става достъпна за финансовите институции в Европа от средата на април 2015 г. Услугата токенизация защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на трансакция, без да се разкриват действителните данни за сметката.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазарът на кафе в България расте и през 2023 г. Ръстът е 12% и е резултат от вдигането на цената с 16%. Най-значим дял в продажбите има мляното кафе
Свежите витрини на "Кауфланд България" получиха сертификат за качество от TUV Austria От веригата отчитат покачващ се интерес към продуктите на щандовете, на които се предлагат над 400 пресни артикула