България

Нараства търсенето на логистични площи

Регал 20 октомври 2014, 16:34

Пазарът на логистични имоти в България е в застой. В същото време индустриалният сегмент от години страда от недостиг на качествени проекти. Това коментира по време на представянето на логистичния парк East Ring край София Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални и логистични площи" в консултантската компания Forton.

East Ring е първият спекулативен проект на пазара след кризата, казаха от компанията инвеститор "Глориент Инвестмънт". Паркът се намира на изхода на София по пътя за Нови хан, с пряка връзка с магистралите "Тракия" и "Хемус". Разположен е на терен от над 200 дка и позволява изграждането на повече от 90 хил. кв. м производствени и логистични сгради. До момента е завършена първата фаза от парка с разгърната застроена площ от 6400 кв. м.

Инвестицията е около 4 млн. евро. Сумата не включва разходите за придобиването на земята и изграждането на инфраструктурата - пътища, електричество, собствен водоизточник, които компанията е изградила със собствени сили и средства. Това й е отнело две години, като 90 на сто от времето е отишло за административни процедури.

В последните години всички новоизградени обекти в логистичния и индустриалния сегмент са build-to-suit, т. е. за собствени нужди, а реален пазар на спекулативни проекти на практика липсва, коментира Гюрджиев. Според статистиката към днешна дата в процес на изграждане са към 37 хил. кв. м логистични площи, но повечето от тях си остават само на хартия, допълни той. По думите му East Ring се насочва към аутсорсинг на технологични предприятия и контрактна логистика (услуга на големите логистични компании, които кандидатстват за обслужване на международен производител, най-често на бързооборотни стоки, който има сериозни изисквания за качеството на складовите площи). Според Гюрджиев, ако в страната ни бяха реализирани повече спекулативни проекти, то потенциалните инвеститори, биха имали избор между готови сгради и така успеваемостта при привличането на чужди инвестиции би могла да е с 50-60 на сто по-висока.

От Forton регистрират нарастващо търсене и спад на дела на незаетите логистични площи, който в края на септември е 2,4% при 3,2% година по-рано. На практика делът на незаетите спекулатини проекти е нула процента, посочи Гюрджиев. Заради недостига на качествени площи се наблюдава и ръст на наемните равнища, като средният наем на кв. м се е увеличил от около 3,5 евро до 3,75 евро към септември. В района на летището в София наемите достигат в диапазона 4-6 евро в зависимост от качеството на строителството, а в източните райони на града – от порядъка на 3,5 – 4,5 евро.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK