С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

За една година българските картофи са поскъпнали с 85%

Автор: econ.bg 08 май 2013 , 2 коментара

От началото на годината се наблюдава трайно успокояване на пазара на храни на едро, показва справка на Econ.bg ма база на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Месечни изменения през април

Анализът на Комисията за движението на цените през април 2013 г. показва, че голяма част от тях са запазили нивата си от предходния месец. Промяната и в двете посоки е в рамките на 2%.

Една от отчетливите тенденции е спадът в стойностите на едро на яйцата размер M.Спрямо март 2013 г. цената им е спаднала с цели 9,5%. Запазва се курсът на поевтиняване на бялата захар, като през април той се е реализирал с по-бавни темпове и в крайна сметка намалението за месеца е от 0,5%.

Стойността на слънчогледовото олио също е запазила низходяща тенденция и през четвъртия месец от годината се е понижила с 1%. Такъв е и темпът на поевтиняване на брашното тип 500, чиято цена като цяло се е стабилизирала.

Цените на млечните продукти са се задържали на нивата от март. За сметка на това при някои месни продукти (кренвирши и малотрайни колбаси) има леко колебание нагоре с около 3-4%.

Движението на стойностите при плодовете и зеленчуците следва типичните сезонни тенденции, отчитат от ДКСБТ. Запазва се курсът на поскъпване при картофите, като цената както на вносните, така и на българските, през април се е вдигнала с още 15% на месечна база.

С около 8% е скочила тази на оранжерийните домати. При родните краставици е наблюдавано съществено понижение – от близо 40%.

Необичайно за този период от годината е регистрираното поскъпване при зелените салати. Цената им спрямо март 2013 г. се е покачила с цели 26%.

Годишни изменения при храните на едро

В рамките на този април редица хранителни продукти са поскъпнали на годишна база. Най-съществен е темпът при фасула, брашното, краве сиренето, маслото, свинското и пилешкото месо – то е в диапазона 13-18%. По-малко са се повишили цените на олиото, кашкавала и някои месни продукти – с между 3 и 7%.

За една година са намалели стойностите на едро на яйцата M (с 24%), както и на захарта и ориза (с 3-6%).

При повечето проучвани зеленчуци е отчетено увеличение спрямо нивата от април 2012 г. Най-голямо е това при картофите – българските са поскъпнали с 85%, а вносните – със 70%. 60% е скокът при зелените салати.

Цената на българските оранжерийни домати се доближава до нивото от същия месец на миналата година, докато при вносните се наблюдава ръст от около 13%.

На по-високи цени през тази пролет се търгуват и българските ябълки, като годишното поскъпване при тях е 21%.

Индекс на тържищните цени (ИТЦ) от началото на годината

За разлика от предходни години, когато стойностите на ИТЦ в началото на годината са се покачвали, през първите два месеца на настоящата година кривата на индекса е предприела трайно низходяща тенденция. Тя се е запазила до последната седмица на февруари.

Експертите обясняват тази разлика в курса с различната база, от която е стартирало традиционното есенно-зимно покачване на цените през 2013 г. През втората половина на 2012 г. много от стойностите на стоките по борсите и тържищата са отбелязали пикови стойности, след което от началото на настоящата година те са тръгнали към по-нормални нива. Това е довело до успокояване на пазара на храни.

В рамките на месец март цените на повечето основни хранителни стоки са останали стабилни и дори са продължили курсът на намаление, макар и с по-слаби темпове.

Върху осреднената крива на индекса обаче е рефлектирало поскъпването на някои плодове и зеленчуци през третия месец от 2013 г. Затова средномесечните стойности на ИТЦ, измерени тогава, са с 1.5% по-високи спрямо февруари. В края на март той се е стабилизирал до ниво, което е с 5% по-високо от отчетеното през същия период от 2012 г.

През април е наблюдавана трайна низходяща тенденция на кривата на индекса, като през третата седмица на месеца стойностите са стъпили на най-ниското си ниво до момента. В рамките на последната седмица е отбелязан лек ръст. Той се дължи на поскъпването в последните дни на някои месни продукти и най-вече на зеленчуците (домати, картофи, салати, репи, зеле и моркови).

Към края на четвъртия месец от 2013 г. измерените стойности на ИТЦ остават по-високи спрямо същия период на 2012 г. Фактор за това са и датите на Великденските празници – в началото на май през тази и в средата на април през миналата година (тогава те са довели до логичен лек скок в цените на основните храни).

 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед нарасна Националният бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа" пред "Капитал
Почти половината активни в интернет българи пазаруват онлайн Близо 80% предпочитат да плащат лично при доставката, показва проучване на "Нилсен адмосфер България"