България

Осем компании взеха награди за инвестиционни проекти в България през 2012 г.*

Капитал Daily 16 януари 2013, 11:29

Независимо от тежката икономическа ситуация в Европа инвестициите в българската индустрия продължават. Общо осем предприятия бяха отличени за проектите си през 2012 г. на седмите годишни награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Миналата година броят им беше пет. "Въпреки че профилът на инвеститорите се променя, запазва се тенденцията всяка година да раздаваме все повече награди заради повишения брой интересни проекти", каза изпълнителният директор на агенцията Борислав Стефанов.

Ръст на инвестициите показват и данните на БНБ. От 1 млрд. евро през 2010 г. те са скочили до 1.7 млрд. евро. през 2011 г., а през миналата година са се увеличили с още 250 млн. евро. "Успехът се базира на правилното планиране, разумното харчене и, разбира се, на ефективност и конкурентоспособност. Тези правила важат както за правителствата, така и за бизнеса", посочи президентът Росен Плевнелиев при откриване на церемонията.

Сред наградените са фирми от секторите машиностроене, технологии, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, фармацевтика и здравеопазване. По-долу ви представяме накратко проектите им.

"Литекс моторс"

След пауза от 16 години България отново се появи на картата на автомобилните производители. Това стана благодарение на инвестицията на "Литекс моторс", смесеното дружество на "Литекс комерс" и китайската Great Wall Motors, чиито модели се произвеждат в завода край ловешкото село Баховица. Инвестицията е в размер на 43 млн. лв. и е едва първият етап от плановете на компанията. Във фабриката в момента се сглобяват автомобили, но предстои изграждането на цехове за заварка и боядисване. Общата инвестиция се очаква да достигне 190 млн. лв. За първата година са произведени над 1800 коли. Заводът е проектиран с общ капацитет 50 хил. автомобила годишно и 2000 работници. В момента в завода са заети 250 души.

"АЛС България"

В България вече се произвеждат кожени тапицерии за седалките на BMW, след като южноафриканската компания Automotive Leather Company (ALC) изнесе част от дейността си тук. Фабриката на "АЛС България" се намира в село Мусачево край София и в нея работят над 500 души. В оборудване са инвестирани 8 млн. лв., а самата сграда се ползва под наем. Освен това компанията планира до края на тази година да удвои капацитета си. Успешно са приключили и преговорите за доставка на тапицерии за британската Minicooper. Очакванията на ALC са да приключи първата си година работа в България с 30 млн. евро приходи при 50% натоварване на мощностите. На петата година дружеството планира тройно по-големи обороти.

Ingram Micro

Един от най-големите доставчици на IT системи и технологии в света - Ingram Micro, показа, че България все още е на картата за международни инвестиции. Базираната в САЩ компания откри 120 нови работни места в центъра си за споделени услуги в София. Преместването на дейността в България беше предшествано от затваряне на поделения в Белгия и Франция, макар че няма официално потвърждение за връзка между двете преструктурирания. Ingram Micro е създадена през 1979 г. и има представителства по целия свят. Тя е сред най-големите световни компании и е включена в класацията Fortune 500 на едноименното списание.

"Райхле и Де Масари"

Заводът за фиброоптични конектори на Reichle & de-Massari е първата швейцарска високотехнологична инвестиция в България. Предприятието беше открито миналата есен в София и досега в него са инвестирани около 14 млн. лв. Сумата включва покупка на ново оборудване и самата сграда в кв. "Хаджи Димитър". Във фирмата вече работят над 110 души, а плановете са броят им да нарасне до 150 през тази година. Служителите преминават обучение в Швейцария. Освен чисто производствена дейност заводът има и развоен център. Плановете на дружеството са да разшири капацитета си с инвестиция за още 9 млн. лв. и да открие допълнителни 80 работни места до средата на 2015 г.

"Пентакс медикъл България"

Японската компания Pentax Life Care избра България сред общо шест страни от Централна и Източна Европа за инвестиция в сервизен център за ремонт на медицинска апаратура. Базата се намира в сграда под наем в Пловдив и е с обща площ 1800 кв.м. Вложението в оборудване досега е в размер на 4 млн. лв. В страната компанията работи чрез дъщерното си дружество "Пентакс медикъл България". В пловдивския завод се ремонтират ендоскопски апарати, които се доставят от Германия. От юни до декември броят на отремонтираните апарати е скочил от 20 до 200. Техниците преминават няколко нива на обучение, като целият цикъл на подготовка на един специалист отнема около година. В предприятието вече работят 50 души.

"Престиж 96"

"Познаваме българския вкус." Така от "Престиж 96" обясняват успеха си на българския пазар. Компанията, която стартира като малка търговска фирма и се превърна в най-големия производител в страната на сладки изделия, стана ключов инвеститор с отварянето на изцяло нова фабрика във Велико Търново. Тя събра на едно място разделеното дотогава производство на завода. Инвестицията в проекта се оценява на 30 млн. лв., а с нея са разкрити и 100 нови работни места, с което общият брой на заетите вече е около 600 души. Най-голямата досега инвестиция на "Престиж 96" дойде след смяна в собствеността - преди година беше подписан договорът за покупката на контролния пакет акции от инвестиционни фондове, управлявани от Citi Venture Capital International, част от Citigroup, и NBGI Private Equity, поделение на National Bank of Greece.

"Биовет"

Фармацевтиката не я лови криза - така могат да си кажат в "Биовет", производителят на ветеринарни медикаменти, който миналата година построи нов завод. Той се намира в Разград, където и досега имаше производство на компанията. В завода са вложени 60 млн. лв. и 220 души са намерили работа. Надеждите на ръководството са инвестицията да се изплати за 5-7 години, след като производството бъде удвоено с новите мощности. Малко над половината от инвестицията е финансирана от собствени средства, а останалата част е заем от Ситибанк - София. Цялата продукция от новия завод е за износ, където са и традиционните пазари на "Биовет" - Европа и Северна Америка. "Биовет" има заводи още в Пещера и Ботевград и е единствената българска публична компания сред петте наградени. Мажоритарен собственик е "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

"СофияМед клиник"

Болница "СофияМед" направи най-голямата частна инвестиция в сферата на здравеопазването за последните 20 години. През 2012 г. компанията вложи 40 млн. лв. в изграждането на модерно оборудвана болница, в която работят 380 души медицински служители и администрация. Медицинското заведение и диагностично-консултативният център към него имат договор с Националната здравноосигурителна каза. Клиниката получи най-високото, трето, ниво на компетентност от Министерството на здравеопазването.

*Оригинално заглавие: Все повече инвеститори

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK