България

Производители на найлонови торбички предлагат алтернативи на високата такса

dnevnik.bg 25 септември 2012, 11:25

Вместо да се налага такса от 35 ст. на всяка полиетиленова торбичка от 1 октомври, от Българската асоциация "Полимери" предлагат отмяна на наредбата, с която тя се въвежда и вместо това да се насърчи разделното събиране на отпадъци както и по-ефективно събиране на боклуците в страната.

Въпросът отново ще бъде обсъден по време на дискусия днес в Българската стопанска камара. По време на нея ще се коментира какви ще са социалният, икономическият и екологичният ефект от въвеждането на продуктова такса.

Допълненията към Наредбата за плащане на продуктова такса предвиждат тя да стане 35 ст. от 1 октомври.

По този повод от началото на август Българската асоциация "Полимери" даде начало на поредица дискусии по темата, като заключителната ще бъде днес.

По оценки на организацията заради таксата ще се увеличат значително разходите на българските домакинства за покупка на тези торбички, България ще стане страната с най-висока такса в ЕС при най-нисък стандарт на живот, ще се увеличи размерът на сивата икономика, а между 3 и 6 хил. заети в този сектор ще останат без работа.

По инициатива на асоциацията на 26 септември ще се проведе протестно шествие за отмяна на наредбата.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK