Регистрация

"Фарин" може да не успее да покрие дълговете си

Автор: Капитал Daily 18 май 2012 , 7 коментара

Компанията "Фарин" (бивша "Зърнени храни – Фарин") може скоро да не успее да погасява задълженията си по облигационния заем, става ясно от доклада на банката - довереник по дълговите книжа, ОББ. Освен това заради нарушаване на условията по заема той може да се изисква предсрочно, смятат от банката. Оттам посочват, че през първото тримесечие, за което се отнася и докладът, е имало "корпоративни и други събития, които водят до съществено влошаване на финансовото състояние" на компанията. Според финансовата институция на практика "Фарин" няма да може да си плаща дълговете с приходите от основната си дейност. Оставащата главница за плащане е 4.25 млн. евр, от общо 5 млн. евро дълг, издаден през 2006 г.

Раздяла с активи

Преди два месеца акционерите на компанията са решили да продадат четири от дъщерните си дружества, занимаващи се със земеделие, като решението е взето на 16 март – ден след събрание на облигационерите. Цената на сделките е 4.44 млн. лв., но кредиторите не са били уведомени предварително за планираните продажби, а самите покани за събранието на акционерите не са били публикувани и в Търговския регистър, посочват от ОББ. Според довереника след прехвърлянията единствените приходи, с които ще може да се погасява главницата, ще бъдат очаквани приходи от продажба на дялови участия в свързани дружества. Дейността им обаче не е свързана със земеделие – те имат участие в 4 проекта за изграждане на ветрогенератори.

От "Фарин" вече имат сключен предварителен договор от края на 2010 г. за продажба на дяловете на китайската компания "Ксемк ню енерджи", се казва още в доклада. От банката обаче казват, че проектите нямат ясен срок на изпълнение, все още са в начален етап, а перспективите пред тях също не са много сигурни. Причините са последните промени в Закона за ВЕИ, които ограничават промяната на статута на земеделски земи, върху които се изграждат парковете и новите срокове за присъединяване към електрическата мрежа. Допълнителен проблем може да се окаже и вписаният залог върху продажбата на дялове в полза на Банка Пиреос България. Залогът е гаранция за кредит, по който в края на март "Фарин" дължи 3.67 млн. евро.

Стари финансови проблеми

В началото на тази година заради финансови проблеми от компанията поискаха от облигационерите разсрочване на плащането от 250 хил. евро, което трябваше да се погаси на 17 февруари. На 15 март кредиторите се съгласиха парите да бъдат платени на 17 август заедно с новото плащане, общо 500 хил. евро. Те обаче поставиха условия компанията да обработва поне 60 хил. дка земя, собствена или под аренда. Според банката, ако до шест месеца не се докаже, че условието се изпълнява, тя ще свика ново общо събрание на облигационерите, на което да се обсъди предсрочното изискване на дълга.

За миналата година "Фарин" имаше едва 234 хил. лв. печалба при над 2 млн. лв. за 2010 г. Според ръководството причината е счетоводна – заради продажба на зърнобаза, оценена на 1.8 млн. лв. Оценката обаче е била поставена преди кризата и реалната й цена за продажба е била само 700 хил. лв. За тази година от "Фарин" обявиха, че очакват да излязат на печалба, а продажбите на земеделска продукция да се увеличат.

Не е ясно обаче, след като са продадени дяловете в основните земеделски дружества, дали това ще се случи. От ОББ са пресметнали, че след като остане само с "Фарин агро", приходите ще намалеят, защото то обработва най-малка част от земите и има най-малък принос в консолидираните приходи на групата.

Едно от най-големите дружества на "Фарин" - "Стени 56" (11.56 хил. дка), е било продадено на "Агрохолдинг София" - Севлиево, за 1.7 млн. лв. Преди това в него са се влели активите на още три дъщерни дружества - "Сноп 06", "Братя Кадийски и ко" и "Миг 06". Контролът е изгубен и върху "Единство 2006", обработващо 11 хил. дка, а дружествата, чиито дялове са продадени, са обработвали 54 520 дка – 90.2% от всички площи на групата. В момента едноличен собственик на "Фарин" е Веселин Бакърджиев, който купи 50% дял през март. Продавач беше "Зърнени храни" ООД, която е свързана с "Химимпорт". 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазарът на кафе в България расте и през 2023 г. Ръстът е 12% и е резултат от вдигането на цената с 16%. Най-значим дял в продажбите има мляното кафе
Свежите витрини на "Кауфланд България" получиха сертификат за качество от TUV Austria От веригата отчитат покачващ се интерес към продуктите на щандовете, на които се предлагат над 400 пресни артикула