Регистрация

Веселин Бакърджиев вече е едноличен собственик на "Фарин"

Автор: Капитал Daily 10 април 2012 , 6 коментара

Веселин Бакърджиев вече е едноличен собственик на земеделската компания "Фарин" с досегашно име "Зърнени храни България - Фарин", стана ясно от съобщение на дружеството. Бакърджиев до момента притежаваше 50%, а другата половина в компанията беше собственост на "Зърнени храни България" ООД - дружеството от групата на "Химимпорт". Цената на сделката не беше обявена. Тя е подписана на 30 март, а само две седмици преди това акционерите в дружеството гласуваха за разпределение на всичките натрупани през годините печалби от 2002 до 2009 г. включително. Това означава, че на акция се раздават по 853.85 лв. дивидент, или 4.4 млн. лв. общо.

Облигационни промени

Само две седмици по-рано облигационерите в компанията й позволиха да отложи с шест месеца плащане от 500 хил. евро по емисията си коропоративен дълг - от средата на февруари 2012 г. за средата на август. Срещу разсрочването "Зърнени храни България - Фарин" АД (вече "Фарин" ЕАД) се задължава "да насочва суми по сметката на банката довереник ОББ", които да бъдат използвани единствено за удовлетворяване на вземания на облигационерите по главница и лихви. Средствата, които ще постъпват по сметки в банката, са плащания по изграждането на ветропарковете в селата Царевец, Житен и Вълчи дол. Тази промяна в параметрите на корпоративния дълг е втора, след като през 2008 г. падежът на емисията беше отложен с 33 месеца до февруари 2014 г.

Акционерни въртележки
Настоящата промяна в собствеността на "Фарин" ЕАД е третата от 2009 г. насам. Тогава непосредствено преди влизането на "Зърнени храни България" ООД в компанията регистрираното на Британските Вирджински острови дружество "Норекс Комодитиес" джиросва книжата си във "Фарин" АД на Диан Донев. Той пък впоследствие ги прехвърля на "Зърнени храни България" ООД.

Преструктуриране

Заедно с промяната на собствеността във "Фарин" ЕАД сега се сменя и портфейла от дъщерни компании на групата. Според свое съобщение агрохолдингът се разделя с участието си в две компании - "Орляк 07", където притежаваше 60% от капитала, и "Стени 56" - притежавано изцяло. В края на септември 2011 г. съветът на директорите на "Зърнени храни България - Фарин" реши в компанията да се влеят "Специализирани превози 04", "Зърнобаза Вълчи дол", "Агро лизинг", "Експрес-сервиз 05" и "Дървопреработване Каварна". Според мотивирания доклад за вливането целта му е постигане на по-добри икономически резултати вследствие на повишената ефективност на управление и оптимизиране структурата на управление на групата.
Според годишния неконсолидиран отчет за 2011 г. "Зърнени храни България - Фарин" е на загуба от 1.8 млн. лв. спрямо печалба от 57 хил. лв. за предходната година.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазарът на кафе в България расте и през 2023 г. Ръстът е 12% и е резултат от вдигането на цената с 16%. Най-значим дял в продажбите има мляното кафе
Свежите витрини на "Кауфланд България" получиха сертификат за качество от TUV Austria От веригата отчитат покачващ се интерес към продуктите на щандовете, на които се предлагат над 400 пресни артикула