България

Най-големите рекламодатели в телевизията остават непроменени*

Красимира Карамфилова, capital.bg 29 август 2011, 11:33

Лекарства, телекомуникации, вериги магазини, кредити, бира, шампоани - дори и да следите рекламния блок по телевизиите с едно око, знаете, че най-често се редуват тъкмо тези продукти и услуги. Рекламодателите, които предпочитат телевизията като комуникационен канал, от който да отправят своите послания, рядко се променят. В топ 20 на най-големите инвеститори винаги са бързооборотните гиганти, които търсят голям обхват на аудиторията за различните си марки на възможно най-ниска цена за 1000 контакта. Кризата успя да разбърка втората половина на големите 50 компании. Значителното свиване на бюджетите в някои индустрии и свалянето на цените в големите медийни групи направи телевизията достъпна и за по-малки рекламодатели. Затова миксът на най-големите инвеститори през първото шестмесечие на 2011 г. е доста по-разнообразен.

Според данните на Be Media Consultant (доскоро TNS/TV Plan) през този период вложенията в тв реклама са се увеличили със 7% спрямо първите шест месеца на 2010г., но реално те бележат спад, тъй като мониторингът на агенцията се базира на официално обявените тарифи на медиите. Той не включва бартерните договори, отстъпките за количество и комисионите на рекламните агенции и рекламодателите. В сумите не влизат рекламите на игри, лотарии, тв канали и радиостанции, издателска дейност, благотворителни организации, социологически и рекламни агенции. Пазарът всъщност се движи от бонуси, компенсации и отстъпки за количество и реалните вложения в някои случаи са наполовина по-малко. Неофициално в бранша се коментира, че в битката за бюджети телевизиите изискват от рекламодателите си да гарантират, че огромна част от рекламните им бюджети ще бъде инвестирана именно при тях срещу допълнителни отстъпки.

Така телевизията продължава да държи най-големия дял от рекламния пазар, като 78% от разходите за реклама на компаниите се насочват към нея. Фармацевтичната компания Actavis например концентрира 80% от общия си рекламен микс в малкия екран. "Телевизиите не "изискват" нищо от рекламодателите. Не биха и могли. Те само предлагат своите условия. Ние предлагаме нашите и така, докато страните се срещнат по средата. Това не означава обаче, че малко повече конкуренция на тв пазара няма да е добре дошла", коментира Страхил Руйчев, маркетинг мениджър на Actavis.

За бързооборотната компания Kraftfoods телевизията също формира най-големия дял в маркетинг бюджета. Причината е "изключително високата гледаемост сред населението, което от своя страна води до много висока ефективност в контакта с аудиторията в този канал", уточнява маркетинг директорът в компанията Ивайло Найденов. Той е уверен, че отговорността във взаимоотношенията медии - компании е и в рекламодателите, които трябва да преценят какво е по-важно за тях и активностите, които те комуникират - "дали ефективността, към която спада и изборът на канали, или цената, за която не е тайна, че медиите често изискват да се поемат допълнителни ангажименти".

Големите рекламодатели запазват позициите

си в топ 20 през първото шестмесечие на 2011 г. и челната тройка остава напълно непроменена. На първо място са Nestle Bulgaria с измерен рекламен бюджет от около 16.4 млн. лв. Следват ги гигантите Procter&Gamble (13 млн. лв) и Henkel (11.3 млн. лв.). И трите компании обаче отчитат спад в инвестициите дори по официалния мониторинг. На четвърто място се нареждат Kraft Foods, които според данните имат ръст на инвестициите си в тв реклама. Според маркетинг директора на производителя на бързооборотни стоки Ивайло Найденов покачването се дължи на силните им кампании през последните няколко месеца.

Извън големите десет обаче други десет компании изпадат от топ 50 през първото шестмесечие на годината. На тяхно място се появяват навлезлите в агресивна битка за потребителите хипермаркети LIDL Bulgaria (с бюджет от 3.34 млн. лв.) и "BILLA България" (1.5 млн. лв.), както и производителят на мобилни телефони NOKIA, който влиза в класацията на 36 място.

Големи промени в първата половина на топ 50 се наблюдават при "Данон-Сердика", които падат със седем позиции, достигайки до номер 16. Natur Product се местят от 16-о на 34-о място, ItalFood минават с цели 19 позиции надолу до номер 39 в подреждането.

За сметка на това някои стари познати се завръщат като фармацевтичните компании и банките. "За първите шест месеца на годината имаме реално покачване от около 40% на инвестициите ни в телевизия", коментира Страхил Руйчев, маркетинг мениджър в Actavis, чийто рекламен бюджет се е покачил почти два пъти в сравнение с 2010 г. Той обаче го обяснява не толкова с увеличаване на бюджета, колкото с това, че през първата половина на годината стартират нови кампании.

GlaxoSmithKline - компанията, позната на българския пазар с марките Sensodyne и Panadol, се завръща с висок скок от 29-о на 14-о място и ръст на инвестициите си в реклама от 145%, или около 5 млн. лв. според данните на Be Media Consultant. До приключване на редакционния брой от компанията не получихме коментар на какво се дължи той. През първото шестмесечие почти всички фармацевтични компании, които влизат в топ 50, са увеличили вложенията си според мониторинга. Изключение прави Natur Product със спад от 61%.

Въпреки че някои банки се връщат в топ 50 с голям ръст, като например Първа инвестиционна банка (166%) и Банка ДСК, които се покачват с 18 пункта нагоре, има други, които продължават да свиват бюджетите си - Piraeus Bank например отчитат спад с 36% в сравнение със същия период за миналата година и са изпаднали до 41-во място, а MKB Unionbank изпадат от топ 50.

Пазарът на тв реклама през първата половина на годината напомня на неподредено докрай кубче Рубик - челната десетка е лесна за подреждане величина. Останалите позиции обаче се сменят, без да отличават ясни тенденции по сектори.

*Оригинално заглавие: Кубчето на Рубик

Инфографикa
Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK