Регистрация

Пореден опит: Тръгна нова процедура за продажбата на "Булгартабак"

Автор: dnevnik.bg 27 април 2011 , 16 коментара

Очаква се тютюневият холдинг да бъде продаден в рамките на 4 месеца на голяма компания, без да има предварително условие за минимална цена.Преглед на оригинала

Автор: Дневник

Година и половина след идването на власт на правителството на ГЕРБ и обявените намерения за бърза продажба на "Булгартабак" във вторник Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол даде старт на поредната процедура (виж таймлайна) и условията за участие в нея.

Тютюневият холдинг "Булгартабак" се очаква да бъде продаден в рамките на 4 месеца на голяма компания, без да има предварително условие за минимална цена. "Дай Боже до 110 - 120 дни да имаме купувач за "Булгартабак", така описа надеждите си за бъдещата продажба изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов.

Държавата притежава 79.83% в холдинга, останалите акции се търгуват на Българската фондова борса. Въпреки новината цената на акциите на холдинга на фондовата борса остана без промяна - бяха продадени 70 книжа по 30.50 лв. за брой.

"Булгартабак" ще се продава чрез конкурс на един етап

като в него ще могат да участват както стратегически, така и финансови инвеститори. Има отделни критерии за всеки вид участници, като не се допускат офшорни дружества и консорциуми. Общото изискване към купувача е да е по-голям от  цигарения холдинг по годишни приходи и произведена продукция.

Стратегическите инвеститори трябва да имат приходи от продажба на тютюневи изделия за последните три финансови години от 1 млрд. евро, както и капацитет за обработка на 12 хил. тона тютюн годишно и не по-малко от 35 млрд. къса цигари. Изискването е през последната финансова година да са произвели 20 млрд. къса цигари и да са обработили поне 10 хил. тона тютюн.

"Нито една българска компания не отговаря на тези условия, на тях отговарят "Филип Морис", "Джапан табако интернешънъл", корейската КТ&G, които проявяват интерес, както и "Бритиш американ табако", която не се интересува от приватизацията", обясни Караниколов.

От кандидатите - финансови инвеститори, се изисква да управляват и/или притежават дялови участия в други дружества на обща стойност минимум 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Задължително условие е дружествата да имат собствен капитал поне 30 млн. евро. По данни на агенцията за приватизация към момента интерес към "Булгартабак" са заявили три финансови инвеститора.

Изкупуването на тютюн ще има 60% тежест


в крайната оценка, 35 на сто ще е за предлаганата цена, а 5 на сто - обещаните инвестиции за следващите две години. Критериите за приватизация на дружеството не са били приети единодушно от надзорния съвет на агенцията, въздържал се е представителят на БСП Руси Статков. "Гласувах против, защото според мен зададените критерии за оценка не отговарят на изискването за икономическа ефективност", обясни пред "Дневник" Статков.

Според становището му до последно надзорният съвет на агенцията не е бил запознат с всички документи по бъдещата продажба, а единственият критерий, предложен от консултанта по проекта - "Ситигруп", е бил бъдещата цена. "Бих гласувал против такава сделка, ако рамката остане същата, като преди всичко съм и против приватизацията на една толкова печеливша компания", коментира още Статков.

По думите му не би било икономически ефективно 35% от оценката на офертите да се дължи на цената, а 60 на сто на бъдещото изкупуване на тютюневи изделия. "Булгартабак" купува средно между 10 - 15% от тютюна в страната годишно, съобщи Караниколов.

Срокът за закупуване на документацията за участие в конкурса е 30 дни от 10 май, когато ще бъде публикувано съобщение в Държавен вестник. Оферти ще се приемат 110 дни от датата на обявата, които изтичат на 27 август. Очаква се до 6 септември агенцията да обяви победител. Няма предварително зададена минимална цена за холдинга.

"От консултанта "Ситигруп" ни посъветваха да не задаваме минимална цена, защото ще получим близки до нея предложения", каза Караниколов. В критериите за оценка на офертите не са включени социални условия, а ще се оценяват цената, изкупуването на минимални количества тютюн от България, както и бъдещите инвестиции за следващите две години.

Едно от условията ще бъде запазване на числеността на персонала до 2400 души, колкото работят в холдинга сега. "Един от кандидатите за дружеството се е пошегувал - "ама вие пак ли сте национализирали "Булгартабак", мислех, че сте го продали преди десет години", коментира конкурса Емил Караниколов.

През февруари миналата година агенцията за приватизация избра "Ситигруп глобал маркетс лимитид" за консултант по продажбата на "Булгартабак". Компанията спечели конкурса в състезание с руската "Ренесанс секюритис"; обединение между инвестиционния посредник "Кей Би Си секюритис Н.В." и "Токушев - съдружници"; и "Райфайзен инвестмънт - Камбуров".

Това беше вторият конкурс за избор на консултант за холдинга. Първият се проведе преди седем години и беше спечелен от "Морган Стенли". Правен консултант на компанията беше адвокатската кантора "Камбуров и партньори". В продължение на две години - от 2004 г. до 2006 г., "Морган Стенли" консултираше агенцията за приватизация по провалилата се по-късно сделка.

В момента "Булгартабак холдинг" притежава две цигарени фабрики - в София и Благоевград, вместо девет, както през 2004 г., а цената му е около 80 млн. лв. по данни на икономическото министерство, които се позовават на оценка, направена от "Еврофинанс и Събев и съдружници" през пролетта на 2009 г.

Пазарният дял на компанията на вътрешния пазар се срина от 90% в началото на 2007 г. до под 37 на сто сега. Икономическият министър Трайчо Трайков обаче прогнозира в края на миналата година, че холдингът може да бъде продаден и за 100 млн. евро.

За около две години "Булгартабак холдинг" и двете му фабрики в Благоевград и София се превърнаха почти изцяло в износители на цигари. През 2010 г. на експорта се пада около 80% от продажбите на компаниите. Приходите от продажби на групата надхвърлиха 300 млн. лв. през миналата година, а крайният финансов резултат скочи от 3 млн. лв. през 2009 г. на 20 млн. лв. през миналата. През 2010 г. групата е продала около 13 млрд. къса цигари, като около 80% са пласирани на външните пазари.

Основните такива са Близкият изток и Балканите, като засега тенденцията изглежда да се запазва и през 2011 г. според резултатите на "София-БТ" за първото тримесечие на годината. Износът на софийското предприятие за периода се увеличи с 40 на сто на годишна база.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души