С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

"Булгартабак" може да бъде продаден до 6 септември 2011 година

Автор: dnevnik.bg 26 април 2011 , 16 коментара

Тютюневият холдинг "Булгартабак" се очаква да бъде продаден в рамките на 4 месеца на голяма компания без да има предварително условие за минимална цена.  Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви във вторник процедурата, по която компанията ще бъде раздържавена, както и условията за участие в нея.

"Дай Боже до 110 - 120 дни да имаме купувач за "Булгартабак", така описа надеждите си за бъдещата продажба изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов.

"Булгартабак" ще се продава чрез конкурс на един етап, като в него ще могат да участват както стратегически, така и финансови инвеститори. Обявени са отделни критерии за всеки вид участници. Общото изискване е, че компанията, която спечели конкурса, трябва да е по-голяма от цигарения холдинг.

Стратегическите инвеститори трябва да имат приходи от продажба на тютюневи изделия за последните три финансови години от 1 млрд. евро, както и да притежават производствен капацитет за обработка на 12 хил. тона годишно и не по-малко от 35 млрд. къса цигари. Изискването е през последната финансова година да са произвели 20 млрд. къса цигари и да са обработили минимум 10 хил. тона тютюн. "Нито една българска компания не отговаря на тези условия, отговарят "Филип Морис", "Джапан табако интернешънъл", корейската КТ&G, които проявяват интерес, както и "Бритиш американ табако", която не се интересува от приватизацията", обясни Караниколов.

Финансовите инвеститори, които участват в конкурса, трябва да управляват и/или притежават дялови участия в други дружества на обща стойност минимум 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Задължително условие е дружествата да притежават и собствен капитал 30 млн. евро. По данни на Агенцията за приватизация към момента интерес към "Булгартабак" са заявили три финансови инвеститора.

Критериите за приватизация на дружеството не са приети единодушно от надзорния съвет на ресорната агенция, с въздържали се са гласували представителите на БСП. Срокът за закупуване на документацията за участие в конкурса е 30 дни от 10 май, когато ще бъде публикувано съобщение в Държавен вестник. Оферти ще се приемат в продължение на 110 дни от датата на обявата, които изтичат на 27 август. Очаква се до 6 септември агенцията да обяви победител. Няма предварително зададена минимална цена за холдинга.

"От консултанта "Ситигруп" ни посъветваха да не задаваме минимална цена, защото ще получим близки до нея предложения", каза Караниколов. В критериите за оценка на офертите не са включени социални условия, а ще се оценяват цената, изкупуването на минимални количества тютюн от България, както и бъдещите инвестиции в дружеството за следващите две години. Едно от приватизационните условия ще бъде запазване на числеността на персонала до 2400 човека, колкото работят в холдинга сега. "Един от кандидатите за дружеството се е пошегувал - "ама вие пак ли сте национализирали "Булгартабак", мислех, че сте го продали преди десет години", коментира конкурса Емил Караниколов.

През февруари миналата година Агенцията за приватизация избра "Ситигруп глобал маркетс лимитид" за консултант по продажбата на "Булгартабак". Компанията спечели конкурса в състезание с руската "Ренесанс секюритис", обединение между инвестиционния посредник "Кей Би Си секюритис Н.В." и "Токушев - съдружници" и "Райфайзен инвестмънт - Камбуров".

Това е вторият конкурс за избор на консултант за холдинга. Първият се проведе преди седем години и беше спечелен от финансовата група "Морган Стенли". Правен консултант на компанията беше адвокатската кантора "Камбуров и партньори". В продължение на две години, от 2004 г. до 2006 г., "Морган Стенли" консултираше Агенцията за приватизация по провалилата се по-късно сделка за "Булгартабак холдинг".

В момента "Булгартабак холдинг" притежава две цигарени фабрики вместо девет, както през 2004 г., а цената му е около 80 млн. лв. по данни на икономическото министерство, които се позовават на оценка, направена от "Еврофинанс и Събев и съдружници" през пролетта на 2009 г. Делът на компанията от 90% в началото на 2007 г. сега е под 37 на сто. Икономическият министър Трайчо Трайков обаче прогнозира в края на миналата година, че холдингът може да бъде продаден и за 100 млн. евро.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Рекордно силен сезон за топ 5 веригите "направи си сам" Инфлацията и бумът при жилищата вдигат с двуцифрени проценти оборотите, като очакванията за 2023 г. също са оптимистични