България

Започва подписка за преразглеждане на схемата по една от мерките по програма "Конкурентоспособност"

dnevik.bg 26 януари 2011, 12:22

Фирми, недоволни от отстраняването на над 60% от проектите по една от мерките по оперативната програма "Конкурентоспособност", започват подписка за преразглеждане на схемата. Компаниите сигнализираха за проблемите през миналата седмица.

Тогава стана ясно, че по решение на комисия към Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия повечето кандидати по мярката за покриване на международни стандарти като ISO са отстранени заради формални пропуски в документацията. Така 371 от общо подадени 630 проекта отпаднаха, без да са минали през същинска оценка. От агенцията за малките и средни предприятия отговориха, че имат всички основания да отхвърлят проектите, тъй като документите им не били пълни или коректни. Добавиха, че вина за пропуските може да се търси и у кандидатите, и у техните консултанти и заявиха, че са направили всичко възможно, за да получат пропусната информация.

Компаниите обаче не останаха доволни от отговора и за това до 28 януари събират подписка, която ще внесат в министерството на икономиката, агенцията за малки и средни предприятия и пред министъра по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев. В нея те настояват решението за отхвърляне на над 60 на сто от проектите да бъде спряно, докато не бъдат разгледани сигналите им за грешки и пороци при отхвърлянето на проектите.

Искат документацията по процедурата да бъде преразгледана, за да включва ясни указания за нужните при кандидатстването документи. Настояват още да се намери начин проектите да не се отстраняват по формални критерии, а след същинска оценка на предложенията. Освен това компаниите предлагат оперативната програма "Конкурентоспособност" да бъде "под особен надзор от правителството", за да се преодолеят проблемите в процедурите и да се ускори усвояването на средствата.

Програмата "Конкурентоспособност" е една от тези, при които средствата се усвояват бавно, а компаниите често се оплакват от бавни административни процедури. По нея са предвидени 2.2 млрд. лв., а са разплатени 18.2%. Голямата част от тях обаче са по инструмента JEREMIE, чието реално прилагане не е започнало. Ако бъдат извадени парите по него, усвоеният процент пари пада на 1.26.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK