Регистрация

Малко над 8% от "Булгартабак" бяха продадени за близо 15 млн. лв.

Автор: dnevnik.bg 23 ноември 2010 , 16 коментара

Продажбата на малко над 8% от акциите на бившия тютюнев монополист "Булгартабак холдинг" за близо 15 млн. лв. вдигна оборота на Българската фондова борса (БФБ) на първия ден от седмичната търговия.

В две сделки малко преди края на сесията бяха изтъргувани над 597 хил. акции на холдинга при 24.75 лв. за брой - 0.4% ръст за деня, което донесе 88% от оборота на пазара за деня.

Изтъргуваният пакет съвпада с дела на инвестиционната банка "Морган Стенли", но дали това е продавачът, ще стане ясно в следващия бюлетин на Централния депозитар.

 Някогашният консултант по приватизацията на "Булгартабак холдинг" влезе като акционер в компанията и в подразделението й "Благоевград БТ" в средата на 2008 г., след като придоби на борсата съответно по малко над 8 и 5 на сто от двете дружества.

Тогава продавач беше друг голям институционален инвеститор - банка UBS, а сделката се прие от някои анализатори като сигнал за нов епизод от дългия път на раздържавяването на холдинга. Впоследствие последното не се оправда.

Държавният производител и търговец на цигари е в процес на приватизация. Консултант по сделката е "Ситигруп глобал маркетс лимитид", която беше избрана, за да направи поредния финансов и правен анализ на дружеството в края на февруари 2010 г.

Извън търговията с акциите на "Булгартабак" всички индекси на БФБ повишиха стойността си. Основният SOFIX, който следи 15-те най-големи компании на пазара, се покачи с 0.81% до 351.56 пункта.

Сред другите по-активно търгувани акции в понеделник, които увеличиха обема на търговия на БФБ, бяха тези на Корпоративна търговска банка - над 19 хил. книжа, и Централна кооперативна банка - близо 66 хил. книжа.

Общият стойностен обем на търговията на БФБ достигна близо 17 млн. лв. за целия ден, което беше десет пъти над обичайното равнище.

Акциите на водещите дружества са на път да приключат годината на загуба, показва движението на основния индекс SOFIX от началото на годината. За периода от януари до днешна дата показателят губи близо 20 на сто от стойността си, а до края на годината остават по-малко от месец и половина.

При това негативното развитие идва на фона на много ниска база, след като през 2009 г. основният индекс отчете малко над 19% покачване след срив от близо 80 на сто спрямо 2008 г.

"Ситигруп" завърши анализа на Булгартабак

Компанията "Ситигруп глобал маркетс лимитид" направи и предаде в Агенцията за приватизация правния и финансвия анализ на "Булгартабак", съобщиха от ведомството в четвъртък. Консултантът разполагаше с 50 дни, за да подготви необходимите документи, срещу което ще получи 1.018 млн. евро и още 1.6% от продажната цена на компанията в случай на сделка.

Комисията, която се занимава с продажбата на "Булгартабак" в Агенцията за приватизация, разполага с 20-дневен срок, който започва да тече от 19 ноември, в който да подготви свой доклад по анализа на консултанта и да го предаде на изпълнителния съвет на ведомството. Впоследствие той ще реши какво ще се случи след това с холдинга, който в момента държи едва 34% от пазара на цигари в България.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души