Регистрация

"Зърнени храни-Фарин" поиска отсрочка за облигациите си

Автор: dnevnik.bg 01 октомври 2010 , 6 коментара

Търговецът на селскостопанска продукция "Зърнени храни-Фарин", което чрез един от два си акционера е свързано лице с "Химимпорт", стана поредната компания на българския пазар, която изпитва трудности с плащанията по облигациите си и иска отсрочка от кредиторите си. Това става ясно от вчерашно съобщение до борсата на довереника на емисията - Обединена българска банка (ОББ). 

Дружеството има петгодишни облигации за 5 млн. евро, чийто падеж изтича на 17 май 2011 г. и по които плаща на кредиторите си около 4.2% лихва в момента. Емитентът е поискал предоговаряне на падежа на емисията и начина на плащане на главницата, без да уточнява конкретни параметри на този етап, заради което ръководството на дружеството е поискало от ОББ да свика общо събрание на облигационерите.

Големите кредитори по облигационната емисия са Обединена българска банка (ОББ) и пенсионноосигурителна компания "ДСК Родина", показва проверка. Само ОББ държи повече от половината дългови книжа на "Фарин", а "ДСК Родина" притежава 13% от емисията.

Според източници на "Дневник" сред облигационерите "Зърнени храни-Фарин" е постигнала принципна договорка с големите си кредитори за разсрочване на задълженията и изтегляне на падежа като цената за това ще е по-висока лихва и допълнителен залог на активи на дружеството като обезпечение.

Запознати с хода на преговорите твърдят, че облигационерите вероятно ще търсят двойно увеличение на лихвения процент с оглед на доста ниския за сегашната пазарна конюктура купон, който дружеството плаща в момента. 

Дълготрайните материални на активи "Зърнени храни-Фарин" са на стойност 31.7 млн. лв., според баланса й към полугодието. Продажбите на агрокомпанията за първите шест месеца на годината се свиват с една-трета спрямо същия период на 2009 г. до 5.7 млн. лв. и въпреки редуцирането на разходите за основна дейност с 36% тя приключва с 12 хил. лв. оперативна загуба, при което за да продължи да обслужва задълженията си ще трябва да разчита на резервите си.

Само разходите й за лихви за полугодието са 1.15 млн. лв. при отрицателен оперативен резултат. Ликвидността на компанията - способността й да посреща всекидневните си плащания, също изглежда ограничена, след като текущите задължения на дружеството надхвърлят текущите й активи.

"Зърнени храни-Фарин" е собственост в съотношение 50 на 50 на свързаното със собствениците на "Химимпорт" "Зърнени храни България" ООД, което е и акционер в едноименното публично акционерно дружество, и на Веселин Бакърджиев. Последният е и изпълнителен директор на "Фарин".

Това е поредната компания, която прибягва до искане за разсрочване на задължения по облигации. За последните 2 години и половина същото предприеха една дузина български компании.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души