България

"Булгартабак" продължава да намалява цените на цигарите си

dnevnik.bg 09 юли 2010, 12:08

Държавната компания "Булгартабак" продължава да намалява цените на цигарите си, след като преди месец свали цената на марката "GD блу", показва справка в регистъра на тютюневите изделия, воден от Министерството на финансите. С 20 ст. поевтиняват "Ева" в разновидностите й - "йелоу", "ментол" и блу", и брандът "ММ блу" в разновидностите - къс и дълъг.

Така от средата на юли двете "Ева" ще струват 4.30 лв., "ММ блу" - 4.40 лв., и "ММ Блу" дълги - 4.50 лв. Поевтиняването на цигарите се случва само месец след като шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов съобщи, че компанията умишлено държи цените по-високи, за да плаща по-голяма надценка на дистрибуторите си. Според него в цените има резерв от 20 ст., с който те могат да бъдат намалени.

"Някой трябва да има интерес да продава цигарите ни, затова правим отстъпка от 9%, като дори сме я намалили. През миналата година е била 10%", обясни тогава шефът на "Булгартабак" Иван Биларев.
Държавният холдинг се намира в процедура на "спешна приватизация" от година и половина. В края на февруари беше избран консултант, който да направи анализ на компанията и да препоръча метод за нейната продажба.

Конкурсът беше спечелен от "Ситигруп глобал маркетс лимитид", която за 50 дни трябваше да приключи работата си по анализа, в замяна на което да получи 1.018 млн. евро и 1.6% от продажната цена в случай на успешна сделка. Според информация от приватизационното ведомство обаче,все още консултантът не е започнал работата си по поръчката, защото договорът с него не е съгласуван с надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Първото забавяне в процедурата дойде от обжалване на един от отхвърлените консорциуми в конкурса - "Райфайзен инвестмънт - Камбуров". Впоследствие дружеството изтегли иска си и в началото на юни икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че консултантът ще приключи работа до 50 дни.
"Булгартабак" притежава две фабрики за цигари - в Благоевград и София.

Компанията държи около 36% от пазара в страната, който от началото на годината е намалял с 40 на сто. През 2009 г. държавният холдинг притежаваше половината от пазара. Според икономическия министър Трайчо Трайков е напълно възможно компанията да бъде продадена до края на годината, като дори в момента има заявен интерес към нея.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK