С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

"Ситигруп" ще консултира продажбата на "Булгартабак"

Автор: dnevnik.bg 26 февруари 2010 , 19 коментара

Агенцията за приватизация избра "Ситигруп глобал маркетс лимитид" за консултант по продажбата на "Булгартабак" съобщиха от ведомството. Компанията спечели конкурса в състезание с руската "Ренесанс секюритис", обединение между инвестиционния посредник "Кей Би Си секюритис Н.В." и "Токушев - съдружници" и "Райфайзен инвестмънт - Камбуров".

Засега от "Ситигруп България" отказват коментар по избора на изпълнител с мотив, че все още не разполагат с достатъчно информация за избора, който е направила Агенцията за приватизация. Решението предстои да бъде одобрено от надзорния съвет на ведомството, както и може да бъде обжалвано.

Това е вторият конкурс за избор на консултант за холдинга. Първият се проведе преди шест години и беше спечелен от финансовата група "Морган Стенли". Правен консултант на компанията беше адвокатската кантора "Камбуров и партньори". В продължение на две години, от 2004 г. до 2006 г., "Морган Стенли" консултираше Агенцията за приватазация по провалилата се по-късно сделка за "Булгартабак холдинг".

В момента "Булгартабак холдинг" притежава две цигарени фабрики вместо девет, както през 2004 г., а цената му е около 80 млн. лв. по данни на икономическото министерство, които се позовават на оценка, направена от "Еврофинанс и Събев и съдружници" през пролетта на 2009 г. Делът на компанията от 90% в началото на 2007 г. сега е под 46 на сто. Икономическият министър Трайчо Трайков обаче прогнозира, че холдингът може да бъде продаден и за 100 млн. евро.

Агенцията за приватизация обяви конкурса за консултант при приватизацията на цигарения холдинг в края на декември 2009 г.  Година по-рано ведомството пое раздържавяването на дружеството, след като парламентът гласува холдингът да бъде изваден от разрешителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. До този момент компанията се продаваше по специално одобрена от Народното събрание стратегия, като през лятото на 2008 г. бяха продадени две от цигарените фабрики на компанията - в Пловдив и Стара Загора.

Последното решение за "спешна" приватизация на компанията беше взето от кабинета "Станишев" в края на 2008 г. През пролетта на 2009 г. за оценител на дружеството беше избрано обединение между "Събев и съдружници" и "Еврофинанс". Дружествата получиха 442 хил. лв., за да направят оценка на холдинга. Преди това двете фирми заедно с "Балканска консултантска компания" консултираха "Булгартабак" при раздържавяването му. С тяхна помощ за периода 2006 г. - 2009 г. бяха продадени 16 дружества от холдинга.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Рекордно силен сезон за топ 5 веригите "направи си сам" Инфлацията и бумът при жилищата вдигат с двуцифрени проценти оборотите, като очакванията за 2023 г. също са оптимистични