Регистрация

Повечето търговци ще сменят касови апарати

Автор: "Дневник" 23 октомври 2009 , 16 коментара

Всички търговци, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), без изключение ще трябва да имат касови апарати, съвместими със системата на данъчните. Това предвижда промяната в ЗДДС, който беше разгледан на първо четене в парламентарната бюджетна комисия. Очаква се промяната да влезе в сила след година и половина.

На практика тя означава, че и малките обекти трябва да имат по-модерни касови апарати.

"Не смятам, че има нещо лошо всички да сменят апаратите, защото е необходимо търговците да са свързани с Националната агенция за приходите (НАП)", каза депутатът и зам.-председател на икономическата комисия Стоян Мавродиев (ГЕРБ). "Категорично няма да следим всички, но те трябва да имат необходимата техника, ако решим да го направим", обясни и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Досега единствено големите бензиностанции и няколко хипермаркета и хотели декларираха дневните си обороти пред данъчните чрез отчети, заверени с електронен подпис.

Касовите апарати ще трябва да са оборудвани с подходящ софтуер, който да гарантира незабавна онлайн връзка с данъчните. От Министерството на финансите обясниха, че в никакъв случай няма да се следи всяка продажба на отделните търговци, а ще се правят изненадващи проверки на по-рисковите обекти. "Допреди три месеца данъчните не разполагаха с такава система, която да осигури свързаност с всички търговски обекти в страната, учудвам се от технологичния напредък на ведомството", коментира бившият финансов министър Пламен Орешарски. Представители на НАП обясниха, че агенцията още не е започнала да променя системата си за  евентуалното включване, защото предстоят още две четения на законопроекта.

"По време на криза и разход от 2 лв. би бил препятствие за нас. Може би сега е моментът да се насочим към бизнеса с касови апарати", коментира Иво Баев, председател на Българската ритейл асоциация. Проверка на "Дневник" показа, че в зависимост от сложността и софтуера, с който разполагат, в момента касовите апарати струват между 50 лв. и 400 лв. От НАП обясниха, че българските производители на касови апарати снабдяват дори Сърбия и няма да има проблем в наличностите след промяната.

"Целите трябва да бъдат по-ясно дефинирани и да се преминава към пълна свързаност с данъчните поетапно, а не наведнъж, защото така нищо няма да свършим", каза зам.-председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров (БСП). И според него хората ще бъдат натоварени допълнително в период на криза. Депутатът и лидер на СДС Мартин Димитров попита колко ще струва свързването на касовите апарати към системата на НАП. От ведомството отговориха, че това тепърва ще се уточнява в наредба.

По данни на данъчните има два вида измами, които се правят чрез касови апарати. В единия случай компаниите няма да използват фискалното устройство и тогава връзката с НАП ще е безсмислена. Във втория случай търговците ще използват редовно апаратите си, но след това ще манипулират електрониката им. Точно заради това НАП смята, че онлайн връзката ще предотврати манипулациите, защото проверките ще могат да се правят изненадващо по всяко време.

С 13 въздържали се и шестима против депутатите отхвърлиха предложението на Мартин Димитров да  бъде съкратен срокът за връщане на ДДС до 10 дни след подаване на декларацията. "Категорично това няма как да стане, защото дори няма и физическа възможност да бъде осъществено", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). За съкращаване на срока отдавна настоява бизнесът.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.