Регистрация

Стагнация на пазара на зърно

Автор: БТА 30 октомври 2008 , 7 коментара

В Добричка област пазарът на зърно напълно е блокиран, съобщиха земеделски производители. В хамбарите стоят 300 000 тона пшеница, което е близо 70% от реколтата. Липсата на свежи пари ще доведе до фалити, прогнозират търговците.

Веселин Бакърджиев, един от големите добруджански производители твърди, че в момента не се търгуват никакви зърнени култури- включително рапица и слънчоглед.

Пазарът е в стагнация, а цените на зърното са драстично ниски - 200-210 лв. Те не могат да покрият разходите на производителите, каза още Бакърджиев, а за подготовка на новата реколта и дума не може да става. Особено след поскъпването на торове, препарати, машини и гориво.

Ако земеделецът сега не продаде 70-80% от стоката си, той не може да посрещне разходите си за засяване на новата продукция. Това, всъщност, би довело до фалит, посочва още Бакърджиев.

В хамбарите на земеделската кооперация в село Соколово все още стоят непродадени 4000 тона зърно. Стопаните сега трябва да обработят земята преди сеитбата, но поради липса на оборотни пари не могат да я направят.

Земеделските производители в Добруджа настояват евросубсидиите за обработка на единица площ да бъдат изплатени още през месец ноември, а не както е предвидено - следващата година.
 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазарът на кафе в България расте и през 2023 г. Ръстът е 12% и е резултат от вдигането на цената с 16%. Най-значим дял в продажбите има мляното кафе
Свежите витрини на "Кауфланд България" получиха сертификат за качество от TUV Austria От веригата отчитат покачващ се интерес към продуктите на щандовете, на които се предлагат над 400 пресни артикула