Регистрация

Стагнация на пазара на зърно

Автор: БТА 30 октомври 2008 , 7 коментара

В Добричка област пазарът на зърно напълно е блокиран, съобщиха земеделски производители. В хамбарите стоят 300 000 тона пшеница, което е близо 70% от реколтата. Липсата на свежи пари ще доведе до фалити, прогнозират търговците.

Веселин Бакърджиев, един от големите добруджански производители твърди, че в момента не се търгуват никакви зърнени култури- включително рапица и слънчоглед.

Пазарът е в стагнация, а цените на зърното са драстично ниски - 200-210 лв. Те не могат да покрият разходите на производителите, каза още Бакърджиев, а за подготовка на новата реколта и дума не може да става. Особено след поскъпването на торове, препарати, машини и гориво.

Ако земеделецът сега не продаде 70-80% от стоката си, той не може да посрещне разходите си за засяване на новата продукция. Това, всъщност, би довело до фалит, посочва още Бакърджиев.

В хамбарите на земеделската кооперация в село Соколово все още стоят непродадени 4000 тона зърно. Стопаните сега трябва да обработят земята преди сеитбата, но поради липса на оборотни пари не могат да я направят.

Земеделските производители в Добруджа настояват евросубсидиите за обработка на единица площ да бъдат изплатени още през месец ноември, а не както е предвидено - следващата година.
 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души