България

"Екуест" продава веригата "Фамилия"

Зорница МАРКОВА 03 декември 2007, 09:37

Инвестиционният фонд "Екуест" продава търговската си верига "Фамилия" и води преговори с четири потенциални купувача. Информацията потвърди за "Дневник" управляващият партньор във фонда Георги Крумов. Продажбата трябва да стане факт всеки момент и така "Екуест" ще излезе от търговията на дребно само две години след като купи първия си дял от "Фамилия".

От създаването си през 2000 г. до момента веригата смени няколко пъти собствениците си, формата на управление и концепцията си и сега е на път да го направи още веднъж. Водим напреднали преговори и скоро ще ги финализираме, каза Георги Крумов, без да посочва кой ще е новият собственик.

Поредната смяна на собственика е и една от причините за неуспех на сделката за придобиване на варненската верига "Бурлекс". Преди няколко месеца от "Фамилия" обявиха, че се готвят да купят регионалната верига, която има над десет магазина във Варна и региона. От "Бурлекс" съобщиха в петък, че няма да се стигне до подписването на окончателния договор и посочиха като мотиви прекаленото забавяне на преговорите. Подготвяхме продажбата в продължение на една година и през това време цената на "Бурлекс" се качи значително, коментира адвокатът на варненската компания Георги Събев. По думите му веригата ще продължи да търси стратегически инвеститор, като една от възможностите е дори да излезе на борсата.

Според информация на "Дневник" "Фамилия" води преговори с три чужди - естонски, германски и унгарски, и един български потенциален купувач. През последните месеци веригата отвори нови магазини и затвори някои от съществуващите. В момента обектите й са около 25 в София. Компанията ползва предимно магазини под наем.

Ако преговорите доведат до продажба, това ще е втората сделка за годината. Преди няколко месеца варненската верига "Пикадили" продаде мажоритарния си дял на "Делта М", която е част от една от най-големите холдингови структури в Сърбия - "Делта". В момента сърбите преговарят и за магазините на германската верига "Хит", потвърдиха за "Дневник" кандидатите за купувачи.



Фамилията на "Фамилия"

- Веригата е създадена през 2000 г. с концепцията за луксозни магазини на ключови места

- През 2004 г. "Глобал файненс" придоби дял от близо 20 на сто

- 2005 г. - "Глобал файненс" излиза от "Фамилия" и на негово място влиза "Екуест" с дял от 30%. Останалите са на създателя на веригата Христо Попов

- През 2006 г. "Фамилия" изпадна във финансова криза и няколко месеца след като магазини й бяха почти празни, "Екуест" изкупи целия пакет от акциите

- През пролетта на тази година компанията даде 17 от 26-те си магазина за управление на "Ена маркетс"

- През октомври договорът с "Ена маркетс" беше развален. "Фамилия" подписа франчайзингов договор с "Нова Фамилия" - компания на бивши мениджъри на веригата.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK