Регистрация

С вино в кръвта: каталог на западнотракийските изби

Автор: Ани Коджаиванова 10 януари 2022

Регионът на Пловдив и Пазарджик е съкровищница за почитателите на качествените червени вина от местни сортове

Фотограф: Nikolay Doychinov

Пловдив и виното трудно могат да бъдат отделени едно от друго. Ако трябва да използваме терминологията на енолозите - те са "коферментирали" заедно.
Първите следи от производство на вино по българските земи изобщо отпреди близо 5000 години са по поречието на Марица, а по високите плата на Родопите траките са издигали светилища на най-важния от всички богове - този на виното, Дионис. Западна Тракия всъщност има идеални дадености за производството на вино - защитена е от острите северни ветрове, климатът е мек, а почвите - много плодородни. Това прави местния тероар много подходящ за червени вина и именно върху тях е и фокусът на многобройните изби около Пловдив, Асеновград, Пещера и Пазарджик, Панагюрище и Старосел, Карабунар и Септември.
Регионът се смята за родината на мавруда - един от най-старите и автохтонни местни сортове, който има и качествата, и потенциала да бъде емблема на българското винопроизводство. Не случайно той се сдоби и с личен празник - Международния ден на мавруда, който тази година бе отбелязан за пръв път на 26 октомври. Той дава разпознаваемост на много от местните изби и е ключов за концепцията им.

Пълният текст е на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.