Анализи

Кръчмарски сметки с ДДС

Вера Денизова 16 май 2020, 10:05

"Финансовият министър е категорично против, но все пак ние като политици трябва да се опитаме да подкрепим браншовете и хората в този момент. Не всичко е сметка." Така накратко премиерът Бойко Борисов аргументира изненадващото решение да подари по-нисък ДДС на ресторанти и барове още от средата на тази година. От думите му се разбра, че ходът е политически. Тоест в него няма нито експертен анализ, нито икономическа логика.

С кого се е съветвал премиерът и защо е готов на подобен ход въпреки несъгласието на голяма част от хората в ГЕРБ (виж другия текст тук), не стана съвсем ясно. Ако причината е страх от готвен протест на ресторантьори или пък желание да се печели избирателна подкрепа, ситуацията можеше да се отиграе, като се предложи друга мярка - в момента Брюксел с лека ръка одобрява всякакъв вид краткосрочна държавна помощ заради коронавируса.

Вместо това премиерът направи стратегическа грешка - за пореден път отвори дебата за различни ДДС ставки, който в крайна сметка е първа крачка към премахване на плоския данък.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK