Анализи

Euler Hermes: Глобалната търговия ще загуби 320 млрд. долара заради коронавируса

Капитал 09 март 2020, 10:37

Глобалната търговия ще загуби 320 млрд. долара заради коронавируса през първото тримесечие, прогнозират от компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermes. Според експертите на групата 161 млрд. долара по-малко ще бъдат реализирани от експорт на стоки, като основната част от тях е заради намаленото търсене в Китай, а осезаемо се усеща вече и в Италия и в други европейски държави. Ударът върху туризма ще бъде за 125 млрд. долара, за транспорта - 33 млрд. долара. Като цяло през първото тримесечие глобалната търговия ще се свие с 2.5% на годишна база.

Според анализаторите загубите само за тримесечие ще са съизмерими с последиците от търговската война между САЩ и Китай през цялата 2019 г. От компанията очакват първите знаци на нормализиране през април, но прогнозират, че през второто тримесечие търговията ще се свие с 1% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се възстановяването да е постепенно и да отнеме време.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK