Анализи

Най-големите производители на зърно: Годината на спокойствието

Деница Ватева 25 ноември 2019, 10:35

През последните 5-6 години на международните зърнени пазари трайно се бяха настанили по-ниските цени. Добрата реколта в редица ключови производители доведе до високо предлагане, относително високи запаси за всяка една от годините и като цяло сравнително стабилни ценови нива на основните култури. България, разбира се, не е изключение от общата тенденция. Макар през 2016 и 2017 г. да бяха отчетени високи реколти от пшеница, на границата на исторически рекорд, това не се отрази силно във финансовите резултати на основните компании в сектора. Повечето от тях имаха положителен резултат, но продажбите на по-ниски цени доведоха и до изтъняване на маржовете.

Миналата година в някаква степен беше различна. Заради по-слабата реколта при някои европейски производители, силно засегнати от сушата на континента, както и отделни региони в САЩ, цените на международните пазари тръгнаха нагоре. В България също беше отчетено плавно увеличение, което доведе и като цяло и с известно задържане на зърното от страна на производителите в очакване на по-добри цени. Предвижданията са, че през тази година секторът е влязъл с по-висок преходен запас в новата реколта, която иначе също е сравнително добра.

Целият текст и таблицата са тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK