С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Производители и търговци на зърно с най-голям ръст на приходите в селското стопанство

Автор: Кирил Кирчев 07 октомври 2019

Постъпленията на 30-те най-динамични компании са нараснали с 52% през 2018 г.

Фотограф: Цветелина Белутова

Приходите на производителите и търговците на зърнени култури са нараснали най-много в сектора на селското стопанство през изминалата година. Това не е изненада на фона на структурата на отрасъла през последните години – по-малък брой компании, отглеждащи зърнени култури, получават най-големия дял от европейските земеделски субсидии, което изкривява в значителна степен пазара. В допълнение към това реколтите през последните години са добри, а печалбите на компаниите нарастват. В класацията на "Капитал" на 30-те най-динамични компании в сектора за 2018 г., изготвяна според ръста на приходите, седем са търговци на зърнени култури, а осем – производители на зърно.

Постъпленията на влезлите в подреждането са нараснали с внушителните 52% през миналата година и са достигнали 2.24 млрд. лв. Измерено през приходите, превъзходството на търговците и производителите на зърнени култури е още по-видимо – на тях се падат 60% от общите приходи през 2018 г. на компаниите в топ 30. Значително по-скромно е присъствието на производители на птици и свине – само по две компании, а в подреждането няма нито едно дружество, което се занимава с производството и преработката на плодове и зеленчуци.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.