Регистрация

ЕБВР очаква "страхотен" удар по растежа, ако Brexit не протече добре

Автор: Регал 04 ноември 2016

В прогнозата си за България ЕБВР очаква растеж от 2.8 на сто през тази и следващата година спрямо отчетените 1.3 през 2014 и 3.6 през 2015 година. Спрямо предишната прогноза от май растежът за 2016 и 2017 година е преразгледан към повишение с 0.3 пункта.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреждава в икономическите прогнози за тази година за 36-те страни от нейната зона, че очаква "страхотен" удар по растежа, ако излизането на Великобритания от Европейския съюз не протече добре и подхрани съпротивата срещу реформите за развитие на пазарната икономика, предаде БТА, като цитира "Ройтерс".

Прогнозите сочат умерено преразглеждане към повишение на очаквания растеж в бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа плюс страни като Турция, Гърция и Египет.

Излизането на Русия и Украйна от от рецесията ще помогне за разрастването на икономиката в целия регион с 1,6 процента тази година и 2,5 на сто догодина и неутрализира очакваното понижение на прогнозата за големи икономики като Полша и Турция, където се засилва политическата несигурност.

Най-голяма заплаха е предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и вероятният удар, което то ще нанесе на останалата част от Европа.

Главният икономист на ЕБВР Сергей Гуриев заяви пред "Ройтерс", че в повечето страни при средно тежък сценарий за Брекзит отражението ще бъде по-малко 1 процент от БВП. При "по-твърд" Брекзит обаче сценарият ще бъде много по-негативен - от 1 до няколко процентни пункта. "Не искам да ви плаша, но има някои наистина страховити сценарии", изтъкна той.

Истинската вреда може да бъде нанесена, ако решението на Великобритания подхрани повсеместни антиевропейски действия и доведе до съпротива срещу политиките за развитие на пазарната икономика.

Страните от Югоизточна Европа могат да понесат свиване на потенциала за увеличение на БВП с до 6 процентни пункта с натрупване до 2021 година, докато в Украйна и Централна Европа (с изключение на Полша и балтийските републики) се очаква спадът да бъде около 4,2 процентни пункта.

"Ще има отражение върху еврозоната, ще има отражение чрез търговията, чрез финансовите потоци, чрез инвестициите, чрез средствата, изпращани у дома от емигрантите", отбеляза Гуриев.

В прогнозата си за България ЕБВР очаква растеж от 2,8 на сто през тази и следващата година спрямо отчетените 1,3 през 2014 и 3,6 през 2015 година. Спрямо предишната прогноза от май растежът за 2016 и 2017 година е преразгледан към повишение с 0,3 пункта.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души