Регистрация

Един голям играч с приходи над 100 млн. лева при олиото

Почти 65% от произведените количества са реализирани на външни пазари

Автор: Ася Мандаджиева 21 декември 2015 , 1 коментар
Почти 65% от произведените количества са реализирани на външни пазари

Фотограф: Анелия Николова

Анализът за сектора е част от специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България през 2014 г. Подредени са 25-те най-големи производителя в 25 категории бързооборотни стоки, класирани по приходи от продажба на продукция за 2014 г.
"Регал 500+" може да бъде поръчано на regal.bg/500


Продажбите на олио в България се оценяват на около 468 млн. лева за 2014 г. (13% ръст спрямо предходната година). Тази сума обхваща продажбите на класическото слънчогледово масло (рафинирано и сурово) без продуктите, съпътстващи производството на олио, като кюспета и други твърди остатъци, брашно от маслодайни семена или плодове и др. Почти 65% от приходите в категорията са от износ. Компаниите с продажби от основна дейност за над 10 млн. лева в сектора са 11, а приходите на производителите в топ 25 са 458 млн. лв. От дружествата 18 формират целия износ в категорията. 

Изминалата година бе много добра за "Олива" АД. Най-големият производител на олио в България отчита 338 млн. лева приходи от цялата си дейност и нетна печалба 20 млн. лева. На продажбата на олио се падат 128 млн. лв. от общите (ръст с цели 63% спрямо година по-рано). Това прави пазарен дял от 27%. Почти цялото произведено олио е реализирано зад граница. С този резултат дружеството успя да измести от лидерското място в класацията на "Капитал 100" "Папас олио", която три години поред оглавяваше топ 20 за сектора на храните и напитките. За периода от 2011 до 2014 г. продажбите на "Олива" нарастват близо четири пъти, което според компанията е резултат от активна инвестиционна програма. Основен акционер в основаното през 2002 г. в Кнежа дружество е "Билдком" ЕООД, собственост на Ангел Георгиев, което през декември м.г. придобива акциите на "ПИК 2003" ЕООД и увеличава дела си в капитала на "Олива" от 49.66% на 99.36%.

Минимален спад на продажбите от малко под 2% до 54 млн. лв. в категорията за 2014 г. отчита "Клас олио" ЕООД. Делът на износа в тази сума е 39%. Компанията е основана през 2001 г. от Кенан Йълмаз и Мерт Йълмаз, а към днешна дата едноличен собственик на капитала е Нерин Йълмаз. Производствената база се намира в с. Карапелит край Добрич. Дружеството има дневен капацитет 200 хиляди литра олио. Основната му дейност е изкупуване и преработка на маслодайни семена, производство на сурови и рафинирани масла и съпътстващи продукти - шрот, мастни кисeлини и др.

Продажбите на олио, реализирани от "Бисер олива" АД, Стара Загора, намаляват през 2014. Дружеството отчиташе траен ръст на приходите през трите години преди последната, но през миналата резултатът е различен – 15.5% по-малко приходи от основния продукт - олиото. Износът покрива пазарите в ЕС, в близки до България трети страни и в по-далечни страни като Австралия и Южна Корея, твърдят от компанията. Съотношението между продажбите на външния и вътрешния пазар е 59% в полза на външния. За миналата година обаче приходите от експорт на слънчогледово олио са намалели с почти 50%. Акционери в дружеството са "Рисойл" S.A., Швейцария, с 48.9%, "Бисер Олива – 98" АД с 27.6%, "Градус-1" ООД, Стара Загора, с 21.2%, и физически лица.

С 214% отличник по ръст на продажбите през 2014 г. е пазарджишката "Марица олио" АД - производител на сурово слънчогледово масло и слънчогледов шрот. Дружеството е продало през миналата година слънчогледово олио за 41 млн. лева, като делът на експорта в тези приходи е 61%. Компанията, основана през 2003 г., е собственост на братята Васил и Георги Марин. Двамата също така са арендатори или собственици на над 30 000 дка земя в общините Димитровград и Стара Загора.

"Папас олио" АД също отчита силна година по продажби в категорията на фона на спада в общите й приходи с 36% до 242 млн. лв. ("Капитал 100") . Основаното през 1994 г. дружество е продало слънчогледово масло (рафинирано и сурово) за почти 31 млн. лв., с което постига ръст от 166%. Почти половината от продажбите са реализирани зад граница. Дъщерни дружества на компанията са "Зърнени храни 99" ЕАД (производство на селскостопански продукти и съхранение на зърно), "Папас мел" ЕАД (производство на брашна) и съхранение на зърно, "Папас Винекс" АД (производство на вина и спиртни напитки) и Granturko, Одрин, Турция (съхранение и търговия със зърнени и маслодайни култури). Дружеството има рафинерии в Ямбол, Балчик и инсталация за производство на студенопресовани растителни масла в Бяла Слатина. Главни акционери в компанията са "Сент Жеран" ЕООД с 53% и "Агро – Лега" ЕООД с 31%.

Почти 27% по-високи приходи е постигнало регистрираното в Балчик дружество "Сън фуудс" ЕООД с едноличен собственик на капитала Стефан Стефанов. След като компанията се нареди на челна позиция в класацията на най-динамичните през 2012 г. на "Капитал 100", през 2013 г. тя регистрира спад на продажбите. Интересен факт, който се вижда от отчетите на дружеството, е, че докато през 2013 г. всички приходи идват от продажби на вътрешния пазар, през миналата година компанията е работила изцяло за износ. 

Почти изцяло зад граница е реализирала продукцията си и следващата компания в класацията - "Звезда" АД, Долна Митрополия, която през 2009 г. стана собственост на македонската "Брилянт". Към днешна дата основен акционер в дружеството е "Звезда 97" АД (73%), а "Брилянт" държи 21% от акциите. Приходите на дружеството намаляват минимално спрямо 2013 г. (2%). През 2014 г. компанията е вложила 700 хил. лева в изграждане на нови производствени мощности и оборудване, като планира да продължи инвестициите си и тази година със строителството на два нови цеха. 

Оборотът на "Олимекс" ООД, Видин, нараства постепенно за годините от 2011 до 2013, но през миналата година намалява с 18% до 18 млн. лева. Приходите са от реализация на слънчогледово олио, от които 82% от износ (Македония, Албания, Косово, Сърбия, Хърватия, Турция, Румъния и Гърция - по информация от сайта на компанията). Дружеството е създадено през 1995 г. като семейна фирма. Негов управител и собственик е Адриян Александров.

Рязко се изкачва в класацията базираното в Лясковец "Кехлибар" ООД, което произвежда сурово слънчогледово олио, извършва търговия със земеделски продукти и преработва суровини. Ръст на продажбите от 65% нареждат дружеството в топ 10 по приходи в категорията. Компанията е единствената от първите десет, която за 2014 г. има оборот само на вътрешния пазар. Собственици на фирмата в съдружие са Светломир Тодоров и Илия Тодоров. През 2014 г. "Кехлибар", която към този момент притежава 50% от "Екстракт ойл" ООД, Лясковец, придобива и останалата половина от дружеството, специализирано в производството на растителни масла и мазнини.

Въпреки че се изкачва с две стъпала в класацията, "Фаустина груп" ООД отчита лек спад от 4% в оборота си за 2014 г. Компанията работи основно за вътрешния пазар, като е една от трите в топ 25, които са преработили по-големи количества продукция на ишлеме. Собственик на монтанското дружество е Красимир Дренчев. От 2008 г. "Фаустина груп" развива износ на олио и шрот за Гърция и Албания, но според отчета й за 2014 г. делът на експорта в продажбите на олио е едва 4%. На вътрешния пазар фирмата предлага марката "Ралица", наложена успешно в Северозападна България. 

"Астра Биоплант" ЕООД, Русе, също попада в групата на производителите с приходи за 2014 г. над 10 млн. лева от продажбата на олио. Продажбите в категорията обаче формират едва 7% от общите приходи на компанията. Основната дейност на създаденото през 2007 г. дружество е производството на биодизел. Фирмата  произвежда по-скоро като съпътстваща дейност рапично, слънчогледово и соево масло, глицерин и шрот, от продажбата на които през миналата година е получила 16 млн. лева (от които 10 млн. лв. се падат на слънчогледовото олио). Почти цялото количество произведено олио е реализирано извън страната. Едноличен собственик на капитала на дружеството е "Астра финанс" ЕООД, което от своя страна е собственост на регистрираното в Кипър "Супербтрейд консултинг лимитид".

На останалите 14 компании се падат едва 11.5% от продажбите в топ 25. От тях най-голям ръст на приходите в категорията – 149%, отчита "Ултрамекс" ЕООД. Производствената база на дружеството се намира в Ямбол, а то е собственост на регистрирания в Амстердам, Холандия, фонд "Импала инвест", който притежава "Белла България". Най-голям спад от 47% отбелязва "Роса" АД, Попово, което миналата година заемаше осмо място в класацията с приходи от продажба на олио от 13.7 млн. лева, а сега е на 13-о.

 prelivka (1)
       cover Годишна класация на производителите на основните 25 категории бързооборотни стоки:

6  Tоп 25 фирми във всяка категория
6  Пазарен дял, производство и износ
6  Aнализ на данните
button 4 button 3
                                

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазарът на кафе в България расте и през 2023 г. Ръстът е 12% и е резултат от вдигането на цената с 16%. Най-значим дял в продажбите има мляното кафе
Свежите витрини на "Кауфланд България" получиха сертификат за качество от TUV Austria От веригата отчитат покачващ се интерес към продуктите на щандовете, на които се предлагат над 400 пресни артикула