Новини

Уиски произходът или вечните спорове между Ирландия и Шотландия

Vesti.bg 11 септември 2012, 17:21

И до днес ирландците и шотландците спорят за началото на уискито и къде за първи път се е дестилирала и произвела кехлибарената "вода на живота".

Думата "уиски" идва от келтското "uisge beatha" и означава "жива вода" или "вода на живота".

Думата е келтска, но, както много други открития, и тайната на дестилацията не е европейско изобретение, а принадлежи на китайците.

Как тази тайна се е пренесла от Китай до Ирландия не е напълно ясно, но е потвърдено, че маврите са пренесли тайната в Европа.

Съществува хипотеза или по-скоро ирландска легенда, че св. Патрик - патронът на ирландската католическа църква, е пренесъл напитката 432 г. пр. Христа.

Въпреки че ирландците са направили първите крачки, не на тях дължим силната популярност на уискито днес. През 1494 г. технологията за производство си проправя път до Шотландия и започва построяването и разцветът на стотици дестилерии.

Основната разлика между шотландското и ирландското е в дестилацията

Ирландците дестилират почти всичките си марки три пъти, а шотландците два пъти. И тук споровете са на ръба на войната, защото шотландците казват, че на ирландците не им се е получило от втория път, затова е нужна третата дестилация, а ирландците контрират, че третият път е за подобряване на качеството, което след само две дестилации не е достатъчно добро.

Другата съществена разлика, която влияе директно на вкуса и аромата е, че шотландците използват торф за опушване на малца. Торфът е едно от нещата, които придават индивидуалност на вкуса на едно или друго уиски, но шотландско. Ирландците не използват торф, затова във вкуса и аромата преобладават плодови нотки, а тройната дестилация донася лекота и мекота.

Малък и интересен детайл е, че

шотландското уиски се пише "whisky" без "E", а ирландското и американското - "whiskEy"

Ирландците веднага се възползват от тази липса на "E" и разказват история, според която през 18-19 век шотландците зареждали с уиски Английския кралски двор, но доставената партида не се харесала на кралицата. За наказание тя махнала "E" от изписването и станало whisky.

Както всичко около нас и при уискито има изключения

Има шотландски уискита дестилирани три пъти (Auchentoshan), ирландски дестилирани два пъти (Kilbeggan) и ирландски - опушени с торф (Connemara).

В света съществуват около 1200 марки уиски,

а "истините" за уискито са няколко:

- Няма уиски, което да е еднакво по вкус с друго уиски

- 99% от пиещите уиски не могат да различат едно уиски от друго, освен ако не гледат етикета

- Няма лошо уиски има лоши настроения

Slainte! ("наздраве" на ирландски)

Още много факти и тайни за над 30 уиски марки ще бъдат представени на предстоящия от 4 до 6 октомври т.г. първи Whiskey Fest в София.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK