Новини

КЗК наложи санкция за имитация на цейлонски чай

"Регал" 15 февруари 2011, 12:46

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение на чл. 35, ал. 1 от ЗЗК от страна на "Микра - АЯ" ООД, Хасково, и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 64 905 лв., както и 2 глоби по 1000 лв. на Славчо Ангелов и Христо Христов. Комисията постанови прекратяване на нарушението, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Производството на КЗК установи, че продуктите на хасковското дружество имитират марките черен цейлонски чай - EmonaBrand и Resh, разпространявани от ЕТ "Солотекс - Любомир Христов" на територията на Свиленград, Хасково и Харманли от 2001 г.

След като съпостави външния вид на опаковките на молителя и на ответника - EmonaBrand и PlantationFreshBrand и Resh и PlantationFresh, комисията установи както фонетично, така и максимално сходство във външния вид на продуктите. Присъствието на общи елементи в цялостния дизайн е съществен - първите две опаковки са в оранжев цвят, с централен елемент птица, докато вторите са в черен, с изображение на кон.

Въз основа на тези факти КЗК приема, че ответникът не само не е положил достатъчно усилия да отличи своите продукти, а умишлено и целенасочено е търсил асоциативна връзка с продуктите на молителя, с което е създал реална опасност от възникване на заблуда у потребителите.

Производството освен това доказа, че лицата Славчо Ангелов (управител на "Микра -АЯ") и Христо Христов са регистрирали умишлено имитиращия дизайн на процесните продукти, който впоследствие са прехвърлили като право на ползване на ответното дружество.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK