Регистрация

Mall Varna Towers ще има хеликоптерна площадка

Автор: Гинка Христова 24 август 2007 , 11 коментара

Още една сграда ще претендира да е най-високата във Варна. Това е проектът Mall Varna Towers, които ще се издигне до завод "Черно море" на бул. "Владислав Варненчик". "Двете му кули ще са разположени на 12 етажа над търговската част. Това заяви Марин Згурев, представител на инвеститора "Варна тауърс" ООД. По думите му на покрива на една от кулите ще се обособи площадка за хеликоптери, а на върха на другата басейн.

Още една сграда ще претендира да е най-високата във Варна. Това е проектът Mall Varna Towers, които ще се издигне до завод "Черно море" на бул. "Владислав Варненчик". "Двете му кули ще са разположени на 12 етажа над търговската част. Това заяви Марин Згурев, представител на инвеститора "Варна тауърс" ООД. По думите му на покрива на една от кулите ще се обособи площадка за хеликоптери, а на върха на другата басейн.

Търговско-развлекателният и административен център ще е с разгъната застроена площ 70399 кв.м. Двете офис кули ще са с височина 70 м и общата им разгъната площ ще надвишава 18.6 хил. кв.м. "В тях няма да има тесни канцеларии, а всеки един етаж ще е самостоятелен офис с квадратура от 400 до 700 м", каза Згурев. По думите му това напълно съответства на категорията офис клас А.

Разгънатата застроена площ на търговската част приближава 51.76 хил. кв.м и е разположена на 3 подземни и 3 надземни нива. "Признавам, че заради своеобразно суеверие не сключваме предварителни договори с бъдещите си наематели, но ви уверявам, че поне 50 процента от търговските площи вече са уговорени, каза Згурев. Напълно заети са вече хранителният хипермаркет и боулингът." По думите му в останалата част от търговския център ще се представят напълно нови за страната ни търговски марки. Зоната за пазаруване и за развлечения се покрива от две търговски нива, на които ще се разположат магазини за мода, бижута, аксесоари, центрове за здраве и красота, техника и комуникации. Предвидени са и заведения за хранене, както и съвременни киносалони. Прогнозните цени на наемите ще варират от 5.5 до 6 евро за кв.м. Три етажа под земята ще са отделени и за паркинг с 520 паркоместа. Инвеститорът съвместно със завод "Черно море" разработва проект за открит паркинг с още 1200 места.

Автор на проекта Mall Varna Towers е архитектурното бюро на арх. Станимир Михайлов. "Предпочетохме да работим пак заедно след реализацията на тяхната визия на първия извънстоличен мол във Велико Търново, каза Згурев. Уникалната разработка във Варна завършва ансамбъла от четирите 16-етажни жилищни блока на булеварда."

В строителството на мола ще бъдат наети около 500 души, които в крайния етап преди откриването през пролетта на 2009 г. ще стигнат вероятно до 700. Когато търговскоразвлекателният комплекс бъде открит, в него ще намерят работа минимум 1600 специалисти, увери Згурев. Приблизително 600 от тях ще са заети в търговската част.

Общата инвестиция в "Кулите на Варна" възлиза на 85 млн. лв. Проектът е съвместен продукт на фирма "Денси", които са преките инвеститори и Сити център, собственици на площите за застрояване. Преди по-малко от 20 дни проектът беше отличен със сертификат за инвеститор първи клас.

Проектът "Варна тауърс" включва и изграждането на външни градини, тревни и цветни площи. Инвеститорите подчертаха това, тъй като преди седмица живеещите в околните блокове недоволстваха от изсичането на дървета в района заради бъдещия строеж. Редките дървесни видове на мястото на строежа ще бъдат преместени на нови места, което ще спаси 8 сребристи смърча, 6 испански ели и 1 кедър. По компенсационна програма ще бъдат засадени 153 дръвчета заради изсечените до момента 51.

Пет мола ще има в кв. "Младост" във Варна

В момента във Варна се строят четири търговско-развлекателни центъра. "Пфое мол" срещу "Пикадили Младост" трябва да бъде завършен до броени месеци и първи ще посрещне посетители. В напреднал стадий е "Мол Варна" на ъгъла на булевардите "Христо Смирненски" и "Владислав Варненчик" на бизнесмена Красимир Узунов. Предстои да започне изграждането и на мол на "Оркид дивелопмънтс", който ще се разложи в карето над автогарата, между бул. "Сливница" и улиците "Андрей Сахаров" и "Струга". "Галерия Варна" е четвъртият мол, който ще се разгърне на терена на козметичната компания "Фреш ап" недалеч от Мебелната палата на бул. "Сливница".

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души