И трите големи телекома отчитат рекордни приходи

Константин Николов 08 май 2024, 16:31

Причините са както инфлационни (по-скъпи планове), така и подобряване на представянето в отделни сегменти
Лидер по оборот е А1, по фиксиран бизнес - "Виваком", а по среден приход на мобилен абонат - "Йеттел"
Единствено "Йеттел" отчита лек спад на EBITDA

И трите български телекома са постигнали рекордни резултати за 2023 г., показват отчетите им. Растат основните показатели: оборот, печалба и средният приход на абонат (ARPU). Причините са както инфлационни (тоест по-скъпи планове), така и подобряване на представянето в отделни сегменти на операторите.

А1 остава лидер по приходи
Най-големият оператор по приходи остава "А1 България". Продажбите на компанията са нагоре със 17% до 749.7 млн. евро (1.47 млрд. лв.), показват резултатите на групата майка A1 Telekom Austria Group. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) пък е пораснала с над 19% до 303.7 млн. евро (595 млн. лв.). Маржът на оперативната печалба е най-големият в групата - 40.5%. Българският бизнес е втори по приходи и печалба в целия холдинг след Австрия.

Според отчета на групата основните причини за рекордните резултати са по-скъпите планове и приложените "ценови мерки за защита на стойността" през март 2023 г. (тогава всички оператори индексираха цените на плановете си с годишната инфлация). Силно е представянето и на IT бизнеса на А1 за корпоративни клиенти, който е бил основна причина за растежа в четвъртото тримесечие на 2023 г. заради по-голямото търсене на услуги за киберсигурност и на технологични решения. Абонатите на мобилни услуги са 3.78 млн., от които 3.3 млн. са на абонамент. Средният приход на абонат (ARPU) е 7.4 евро спрямо 7 евро за 2022 г. При фиксираните услуги абонатите са 1.24 млн. домакинства спрямо 1.18 млн. предишната година.

"Виваком" е номер 1 на фиксирания пазар
"Виваком" също увеличава приходите си - с 9% до 646 млн. евро (1.27 млрд. лв.), показва отчетът на групата майка United Group. Това са вторите най-високи продажби в групата след гръцкия бизнес. В отчета се казва, че основните причини за растежа са повечето абонати на мобилни и видеоуслуги, увеличението на цените през февруари 2023 г., по-високите приходи от продажби на смартфони (има спад в бройката, но по-голям среден приход на апарата), повече B2B приходи от каналната мрежа и придобивания през 2023 г.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е достигнала 294 млн. евро (и носи най-голямата част от печалбата на United Group - 30%). Расте и средният приход на абонат на мобилни услуги (ARPU) - от 7.6 на 7.9 евро. Абонатите на мобилни услуги са скочили с 4% до 3.35 млн. Нарастват и клиентите на телевизия и фиксиран интернет, където "Виваком" е лидер на българския пазар - съответно с 26% и 18%. Нагоре са и приходите на медийното подразделение United Media, в която влизат "Нова телевизия", вестник Телеграф" и други медийни активи. Оборотът му е скочил от 461 млн. евро на 515 млн. евро.

"Йеттел" пък води в мобилния сегмент
"Йеттел България" остава лидер на пазара на мобилни услуги по приходи с дял от 35%, показва отчетът на групата майка PPF Telecom. През миналата година мажоритарен дял в нея (без чешкия бизнес) придоби телекомът от Абу Даби e&. Приходите за 2023 г. са нагоре с 10.3% до 503 млн. евро (984 млн. лв.). В същото време EBITDA се понижава с 3.9% до 147 млн. евро. Операторът остава и лидер в България по ARPU: 11.6 евро. Абонатите на мобилни услуги леко са намалели до 3.24 млн. Прави впечатление, че вече има данни и за абонатите на фиксирани услуги: близо 70 000 на интернет (тук става дума за доставка основно през 5G рутери), както и на платена телевизия - около 35 000, като "Йеттел България" пусна тази услуга през миналата година.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK